De Bruggenbeemd is het groene gebied in de onderste helft van de foto, doorkruist door de Olympiadelaan. Het gebied ligt strategisch voor waterberging, natuur, stadsontwikkeling en ontspanning, op wandelafstand van het centrum van Herentals. 

De Bruggenbeemd is het groene gebied in de onderste helft van de foto, doorkruist door de Olympiadelaan. Het gebied ligt strategisch voor waterberging, natuur, stadsontwikkeling en ontspanning, op wandelafstand van het centrum van Herentals. © rr

‘Bruggenbemd’ wordt Bruggenbeemd: Rudi Berré levert naam voor projectgebied langs Olympiadelaan

Herentals -

Herentalsenaar Rudi Berré mag zich voortaan trotse doopvader van ‘zijn’ gebied noemen. Zijn voorstel om het projectgebied tussen de Olympiadelaan en de spoorweg de ‘Bruggenbeemd’ te noemen, kwam als winnaar uit een naamwedstrijd georganiseerd door stad en provincie.

Marc Helsen

Een stuk van de zone tussen het spoor en de Olympiadelaan heet van oudsher ‘Bruggenbeemd’. Of, op zijn Herentals, Bruggenbemd. Maar omdat de provincie Antwerpen, stad Herentals en de Vlaamse overheid nog een officiële naam wilden voor de grote plannen van waterberging, natuur, stadsontwikkeling en ontspanning op die strategische plek, organiseerden stad en provincie een naamwedstrijd om het gebied minder anoniem te maken. En zo krijgt Bruggenbeemd een tweede leven als projectgebied .

“Met de moderne schrijfwijze onderstrepen we dat het project voor Bruggenbeemd sterk toekomstgericht is, met aandacht voor klimaatadaptatie, ruimte voor water en groen, en een mogelijke uitbreiding voor het ziekenhuis en wonen”, zo luit het.

Burgemeester Mien Van Olmen: “Na jaren van studeren en overleg, willen we hier een mooie poort naar onze stad creëren. We verzoenen er het herstel van historische vesten en de natuurlijke vallei van de Kleine Nete, afgestemd met stedelijke ontwikkeling aan de stationsomgeving.”Omdat meerdere mensen een variant van ‘Bruggenbeemd’ hadden voorgesteld, was een loting nodig om de winnaar te bepalen. Herentalsenaar Rudi Berré kwam als winnaar uit de bus. “Ik ben al van jongs af geïnteresseerd in de geschiedenis van Herentals”, vertelt Rudi Berré. “Ik ben blij dat de historische naam zo in ere wordt hersteld. Het project zelf volg ik aandachtig. Dat er gekeken wordt om de Kleine Nete opnieuw meer ruimte te geven, klopt met hoe het hier in ‘den Bruggenbemd’ vroeger van nature was: een strook laaggelegen land langs de Nete, die geregeld overstroomde en daardoor vruchtbare weidegrond was.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herentals in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws