©  BELGAIMAGE

Undercoveragent infiltreert criminele organisatie die drugs wil invoeren vanuit Zuid-Amerika: nog geen uitspraak

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag nog geen uitspraak gedaan in een grote drugszaak met 31 beklaagden. De rechters willen op verzoek van de verdediging eerst een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof stellen over de strafmaat voor ‘voorbereidende handelingen’ bij de invoer van verdovende middelen.

De beklaagden maakten volgens de procureur deel uit van negen criminele organisaties die bezig waren met het opzetten van logistieke lijnen om cocaïne in te voeren vanuit Zuid-Amerika. Het was door de infiltratie van een undercoveragent dat de vermoedelijke organisaties werden blootgelegd.

Het gros van de tenlasteleggingen gaat over het stellen van voorbereidende handelingen voor de invoer van cocaïne, zoals het voeren van voorbereidende gesprekken en onderhandelingen, het op verkenning gaan in de haven, de aanschaf van PGP-toestellen om versleutelde berichten mee te versturen, het betalen van voorschotten, etc.

Bij sommige organisaties bleef het niet bij voorbereidingen alleen: op 16 februari 2015 werd in de Antwerpse haven een partij van 171 kilo cocaïne aangetroffen in een container uit Costa Rica. Er is ook nog sprake van een poging tot invoer van 337 kilo.

De procureur vorderde celstraffen tot negen jaar. Verschillende advocaten hadden aangevoerd dat de drugswetgeving op dat vlak eigenlijk niet eerlijk is: het stellen van voorbereidende handelingen kan quasi even zwaar bestraft worden als het daadwerkelijk invoeren van cocaïne. Ze vroegen de rechtbank om daarover een prejudiciële vraag te stellen aan het Grondwettelijk Hof. De rechtbank ging daar vrijdag op in. blg

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws