Vijf jaar geleden was er al een groot evenement om 725 jaar Keure van Puurs te vieren. 

Vijf jaar geleden was er al een groot evenement om 725 jaar Keure van Puurs te vieren. © GVA

Geen grote viering van 725 jaar Keure van Ruisbroek: “Die van over de beek kunnen het weer op hun buik schrijven”

Ruisbroek -

De 725ste verjaardag van het verlenen van de Keure van Ruisbroek zal niet zo groots gevierd worden als dezelfde verjaardag van de Keure van Puurs vijf jaar geleden. Dat bleek tijdens de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands.

Guy Delforge

De gemeente Puurs-Sint-Amands wil in 2022 de 730ste verjaardag vieren van het verlenen van de Keure van Puurs. De viering van de 725ste verjaardag daarvan werd in 2017 gevierd met een reeks evenementen en 2022 wordt dus weer een groot feestjaar.

Ruisbroekenaar Dany Saey (Vlaams Belang) vroeg tijdens de gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands of in 2023 dan ook de 725ste verjaardag van het verlenen van de Keure van Ruisbroek 22 juni 1298 zal gevierd worden. Mogen we in Ruisbroek ook zo een grote viering verwachten als in Puurs en is men daar al mee bezig?”

Nog niet over nagedacht

“We hebben ervoor gekozen om volgend jaar weer een groot feest te organiseren omdat 725 Puurs zo een succes was”, zegt schepen voor Evenementen Hilde Vanderpoorten (CD&V). “We hopen dat we daartegen ook het hele coronaverhaal achter ons kunnen laten. We plannen een feestjaar voor al onze inwoners. We streven naar een integratie en samenwerking met de verschillende leefgemeenschappen van onze gemeente, dat was ook in 2017 zo. Als we in 2022 een feestjaar organiseren, lijkt het me niet evident om dat ook in 2023 te doen. Ik geloof niet in grote evenementen die je jaarlijks herhaalt, dat kan wel vijf- of tienjaarlijks. We hebben daar dus nog niet over nagedacht en hebben er geen plannen rond.”

Die van over de beek kunnen het dus weer op hun buik schrijven”, zegt Saey. “Zoals heel veel van onze deelgemeenten ook vergeten worden, daar worden ook geen grote feestelijkheden gehouden. Kijk nog maar naar de nieuwjaarsrecepties: er is er een in Puurs en een in Sint-Amands, maar wat gebeurt er in de andere gemeenten? Niets, die zijn van geen tel.”

“We organiseren al onze evenementen en activiteiten voor al onze inwoners”, repliceerde Vanderpoorten. “Er zullen in het feestjaar 2022 evenementen zijn in alle leefgemeenschappen.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Puurs-Sint-Amands in als startgemeente.

Nu in het nieuws