De gemeente, Kempens Landschap en de familie hebben een oplossing voor de oude dreef. 

De gemeente, Kempens Landschap en de familie hebben een oplossing voor de oude dreef. © Filip Spoelders

Adellijke familie draagt dreef over: “Zorg voor de 99 bomen was te zwaar geworden”

Boechout -

Met de ondertekening van een erfpachtovereenkomst tussen de familie Moretus en de Stichting Kempens Landschap is de toekomst van de Boechoutse dreef tussen het Doornstraatje en de Vredeborgstraat gevrijwaard. De eerste onderzoeken aan de bomen van bijna honderd jaar zijn al uitgevoerd.

Filip Spoelders

De familie Moretus is als eigenaar van de dreef tevreden met de uitkomst na zes jaar van overleg. “Als familie zijn we blij dat dit resultaat er is. De dreef ligt ons na aan het hart, maar de verantwoordelijkheid van de 99 bomen was voor ons te zwaar geworden”, vertelt graaf Reynald Moretus.

De eerste bomen ondergingen al een onderzoek.

De eerste bomen ondergingen al een onderzoek. © Filip Spoelders

Vallende takken en bomen zijn de aanzet van deze overeenkomst. Nu zal Kempens Landschap het beheer van de dreef en de restauratie van de kapel op zich nemen terwijl de familie de eigenaar blijft. De gemeente Boechout staat financieel garant voor het beheer en herstel. De erfgoedvergoeding bedraagt 60.000 euro. “We nemen veel werk op onze schouders, maar het is belangrijk dat de dreef beschermd is voor een lange toekomst en dat ze publiek toegankelijk blijft”, meldt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) als voorzitter van de Stichting Kempens Landschap.

Veiligheidsonderzoek

Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout-Vremde) meldde meteen dat de eerste veiligheidsonderzoeken al zijn begonnen. “Tegen eind dit jaar of begin 2022 gaan we de resultaten van het onderzoek kennen. Boom per boom willen we weten wat er mee moet worden gedaan. Bijkomende onderzoeken zijn ook nog altijd een optie. Voor deze onderzoeken, die 15.559 euro kosten, hebben we 5.272 euro voorzien. Voor het resterende bedrag wordt een premie aangevraagd. Om dit onderzoek in 2022 op te volgen, zullen we 25.000 euro vrijmaken.” De erfpachtovereenkomst geldt voor vijftig jaar.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Boechout in als startgemeente.

Nu in het nieuws