Jurgen roept de sfeer van weleer opnieuw op.  

Jurgen roept de sfeer van weleer opnieuw op.  © rr

De vijf bijzonderste momenten van Lierse SK volgens auteur boek over kampioenstitel 1997

Herenthout, Lier -

Sportliefhebber Jurgen Geyselings uit Herenthout werkt momenteel aan een boek dat in mei van volgend jaar verschijnt. Dan zal het precies 25 jaar geleden zijn dat Lierse kampioen werd in ’s lands hoogste voetbalklasse. “Herinneringen waar ik nu nog altijd volop kan van nagenieten”, verklapt Jurgen. “En wellicht ben ik niet alleen. Vandaar het boek dat het verhaal vertelt van dat ene bijzondere jaar.”

Marc Peeters

Met een schrijftafel vol informatie en documentatie dribbelt de voetbalfan doorheen zijn vijf meest markante momenten als Lierse-supporter.

1. Kampioen - 1997

Jurgen Geyselings: Het seizoen 1996-1997 is het jaar waar het in mijn boek om draait. Lierse behaalt na 37 jaar nog eens de landstitel. Onverwacht en onverhoopt. Niemand die ook maar durfde dromen van die triomf. Na een lange strijd met Club Brugge werd er uiteindelijk gevierd op het veld van Standard. We waren naar Luik gereden met de bus die vertrok aan het supporterscafé Titanic in Herenthout. Net zoals een groot deel van de andere matchen dat seizoen waren ook mijn kameraden erbij. Groots feest in Lier en de wijde omgeving. De spelers waren mijn idolen. Dat ik voor het maken van het boek mocht gaan praten met de vedetten van toen, zoals Eric Gerets, Eric Van Meir, Jurgen Cavens en vele anderen, was een bijzonder prettige ervaring.

 

 ©  IMAGEGLOBE

Eric Gerets mag in het verhaal van Lierse niet ontbreken.

Eric Gerets mag in het verhaal van Lierse niet ontbreken. © rr

2. De beker - 1999

In 1999 was het wederom groots feest in Lier en omgeving. Lierse won na dertig jaar nog eens de Beker van België. De schoolreis met de zesdejaars van het Githo in Nijlen naar Barcelona had ik afgezegd om de finale te kunnen meemaken. Wederom met de bus naar de Heizel in Brussel om ‘alweer’ Standard te bekampen. Achteraf heb ik samen met kameraden feest gevierd tot in de late, of beter gezegd de vroege, uurtjes. Net zoals in 1997 zat ik op maandag met kleine oogjes op school. Mijn klasgenoten waren nog op reis. Ik mocht me gelukkig ergens achteraan in een klas zetten.

 

 ©  BELGA

3. De Gokchinees - 2007

Mijn grootste kleinste club van ’t land, zoals het op de muur van het themacafé werd geschilderd, raakte in de periode 2006-2007 betrokken bij een groots omkoopschandaal door gokchinees Ye. Zwakke prestaties en Lierse zakt naar tweede klasse. Triestige periode voor mij als fan. Ook later in tweede klasse heb ik de liefde voor geel-zwart nooit verloren en ben ik de club blijven steunen. Uiteindelijk ben ik meegegaan in het geloof dat de Egyptenaar Samy Maged Lierse naar een topniveau zou brengen. Wat in eerste instantie ook bleek te lukken...

 

4. Laatste opflakkering - 2010

In 2010 mochten we nog eens vieren, maar wel in tweede klasse. Ditmaal bespaarde een verlofdag op het werk me ‘s anderendaags die kleine oogjes. Het zou de laatste triomf van ’Ons Lierse’ zijn. Zo noem ik de club toen. Enkele jaren later was er alweer de degradatie en het plezier om naar Lier te gaan kijken kreeg een flinke knak. Grootse plannen die nooit uitgevoerd werden. Het geloof in de club ebde stilaan weg bij mezelf en een bezoek aan het Lisp was niet meer een tweewekelijks uitje. Financiële perikelen halen meer de bovenhand op de sportieve prestaties.

Jurgen Cavens troonde zich tot clubtopscoorder in het kampioenenjaar. 

Jurgen Cavens troonde zich tot clubtopscoorder in het kampioenenjaar. ©  André Verhoeven

5. Failliet - 2018

9 mei 2018 was het absolute dieptepunt in mijn dagen als Lierse-fan. De club gaat failliet. Amper twee dagen nadat mijn grootvader overleden was. Twee iconen in mijn leven verdwenen. Met tranen in de ogen ben ik ‘s avonds naar het Lisp gegaan om samen met vele andere fans afscheid te nemen van ‘Ons Lierse’. Een club die nooit meer zal terugkeren. Uiteindelijk zijn er twee ’Lierse’s’ actief vandaag. Lierse Kempenzonen en Lyra-Lierse.

Twee teams die ik een warm hart toedraag en alle succes toewens. Maar wedstrijden bijwonen? Nee. In de krant of op sociale media vanop afstand alles volgen, dat wel. Mijn echte Lierse-gevoel, mijn Lierse-hart, dat ligt samen met het faillissement begraven achter één van de tribunes op het Lisp. Mijn hart ligt bij ’Ons Lierse’, weet je wel...“

In het eigen stadion kwam veel volk samen om te rouwen om de teloorgang van de club. 

In het eigen stadion kwam veel volk samen om te rouwen om de teloorgang van de club. ©  BELGA

Volg het nieuws over Blikvangers Kempen overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws