©  AP

 

SPD, FDP en Groenen bereiken regeerakkoord in Duitsland

Na twee maanden onderhandelen stellen de drie formerende Duitse partijen om 15 uur hun regeerakkoord voor.

jvtBron: Reuters

De onderhandelaars praatten sinds oktober formeel over de vorming van een Ampelkoalition. Ampel, verkeerslicht, staat voor een regering van sociaaldemocraten (rood), ­liberalen (oranje) en groenen. De SPD’er Olaf Scholz wordt de nieuwe kanselier

Om 15 uur stellen ze hun akkoord voor op een persconferentie. De deal moet wel nog door de partijen zelf worden goedgekeurd, bijvoorbeeld via een partijbijeenkomst. Het is de eerste driepartijencoalitie in Duitsland sinds de jaren vijftig.

De partij van Scholz was de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in september, ten koste van het conservatieve blok CDU/CSU onder leiding van kanselierskandidaat Armin Laschet. De Groenen en de FDP kozen als derde en vierde partij ervoor om te onderhandelen met de SPD, nadat ze ook verkennende gesprekken hadden gevoerd met de CDU/CSU.

De afgelopen weken waren de drie partijen het al eens geworden over een basistekst van twaalf pagina’s. Tegen 2030 zou de nieuwe Duitse regering de koolmijnen willen sluiten en tegen 2040 zou ze de gascentrales willen sluiten, zo vertellen bronnen aan Reuters.

Met de komst van de nieuwe regering neemt Angela Merkel afscheid als bondskanselier na zestien jaar Duitsland te hebben geleid.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws