Ruim 650 coronapatiënten op intensive care, aantal besmettingen in Vlaanderen op hoogste peil ooit: “En piek moet nog komen”

Er liggen op dit moment meer dan 650 Covid-patiënten op intensive care. Dat is het hoogste aantal sinds 12 mei, blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. En dan zitten we nog niet eens aan de piek, zo stelde viroloog Steven Van Gucht dinsdagavond in ‘De Afspraak’.

adbBron: BELGA

Tussen 17 en 23 november werden dagelijks gemiddeld 289,9 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, 22 procent meer dan een week geleden. In totaal liggen nu 3.327 mensen met Covid in het ziekenhuis (+24 procent in een week), van wie er 656 intensieve verzorging nodig hebben (+18 procent).

Het aantal sterfgevallen blijft eveneens toenemen. Tussen 14 en 20 november waren dagelijks gemiddeld 36,1 Covid-overlijdens te betreuren (+37 procent).

In dezelfde periode werden elke dag gemiddeld 15.890 besmettingen vastgesteld, een stijging met 54 procent in vergelijking met de week voordien. Tegelijk werden 32 procent meer testen afgenomen, gemiddeld 107.000 per dag. De positiviteitsratio nam toe tot 15,6 procent.

Het reproductiegetal klokt af op 1,13, wat betekent dat de epidemie nog aan kracht toeneemt.

“Piek moet nog komen”

Allesbehalve optimistische cijfers, zo stelde viroloog Steven Van Gucht dinsdag ook in De Afspraak op Canvas. “In Vlaanderen is het aantal besmettingen nog nooit zo hoog geweest als nu.” En dan moet de piek van de vierde golf nog komen. In plaats van te vertragen, zijn de besmettingen aan het versnellen. De ziekenhuizen zullen dat de komende weken nog voelen. Momenteel stevenen we af op 1.000 covidpatiënten op de afdelingen intensieve zorg binnen 2 tot 2,5 weken. We volgen veeleer de meest pessimistische curves van de voorspellingen dan de optimistische.”

In totaal raakten al ruim 1,6 miljoen Belgen besmet met het virus. Sinds de start van de pandemie zijn in ons land al 26.705 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws