Oost-Vlaanderen verbiedt fuiven, Antwerps gouverneur Berx: “Zo’n regel maakt nu te weinig verschil”

In Oost-Vlaanderen verbiedt gouverneur Carina Van Cauter de komende vier weken fuiven en andere gelegenheidsfeesten die niet professioneel omkaderd zijn. Het gaat dan vooral over activiteiten van jeugdverenigingen of sportclubs. In Antwerpen is zo’n maatregel niet aan de orde, zegt gouverneur Cathy Berx.

Sylvia Mariën

De professioneel georganiseerde evenementen of feesten in clubs en danscafés mogen wél nog doorgaan in Oost-Vlaanderen. Die vallen onder de federale coronaregels.

LEES OOK. Oost-Vlaanderen verbiedt komende vier weken fuiven en andere niet-professionele feesten

Over de niet-professionele feesten zegt Van Cauter: “Je draagt bij dit soort activiteiten een mondmasker. Je staat rechtop, er wordt gedronken en muziek gemaakt. En je verwijdert af en toe je mondmasker bij het nippen van een glas. Dat is theoretisch mogelijk. Maar in de praktijk weten we dat het naleven en handhaven van die maatregelen niet werkbaar is.”

Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen.

Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen. ©  BELGA

Van Cauter had overleg met de burgemeesters en de bevoegde diensten om de risico’s bij die activiteiten in te schatten, zegt ze. “Er is mij door de provinciale crisiscel geadviseerd om dit nu even niet te doen. En dat is ook wat is beslist.”

Niet-professionals kunnen nu dus een maand lang geen fuiven en dansfeesten organiseren in Oost-Vlaanderen, tot 26 december, dus kort voor oudejaar. “Misschien kunnen er dan wel fuiven worden georganiseerd”, zegt Van Cauter. “Maar het zal van ieders inspanning afhangen.”

Het politiebesluit voorziet onder meer een geldboete van 1 euro tot 500 euro of een werkstraf van 20 tot 300 uur. Maar Van Cauter hoopt dat sanctioneren niet nodig zal zijn, zegt ze.

Gezinnen, scholen, bedrijven

In onze provincie is zo’n maatregel vandaag niet aan de orde, zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx. “Het virus verspreidt zich op dit moment vooral in gezinnen, scholen en bedrijven. Het is zo wijdverspreid en alom tegenwoordig dat zo’n provinciale maatregel nu te weinig het verschil maakt. Contacten sterk beperken, telewerken, afstand houden, mondmaskers dragen… Alleen zo zullen de besmettingen dalen. En uiteraard is het nu echt niet het moment om dergelijke feestjes te organiseren of bij te wonen.”

LEES OOK. Piek van vierde golf is nog lang niet bereikt: “Ongelooflijke cijfers, zeker in Vlaanderen”

©  BELGA

Berx geeft nog mee dat er in de stad Antwerpen in verhouding iets minder besmettingen zijn dan daarbuiten. “Het vermoeden is dat er misschien een zekere groepsimmuniteit speelt. Al is er zeker ook onderdetectie. Contacttracing kan niet meer volgen.”

Van de Antwerpse eerstelijnszones hoort de gouverneur dat er ook wel verwarring bestaat over de quarantaineregels voor kinderen op school. Alleen kinderen met symptomen worden nog getest. De volledige klas moet pas in quarantaine wanneer er in één week tijd minstens vier kinderen positief testen, of wanneer de leerkracht positief test. “Dat interpreteren sommige ouders als: mijn kind mag naar school zolang het geen symptomen heeft, zelfs als er besmettingen in het gezin zijn en het eigenlijk als hoog risicocontact in quarantaine moet. Zo blijft het virus natuurlijk rondgaan.”

LEES OOK. Gaan we best voor een 1G-, 2G- of 3G-beleid? Bij het ene zal het aantal besmettingen fors dalen, maar het andere is nóg beterOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws