Verpleegster die meeliep in coronabetoging reageert op uitval van directie: “Ik heb niet getekend voor deze visie”

Zorgpersoneel dat staat te wuiven naar manifestanten van een coronabetoging, dat was niet meteen wat het Sint-Jansziekenhuis verwacht had van haar medewerkers. En dus wordt nu bekeken hoe zulk gedrag kan worden vermeden. “Maar ik heb niet getekend voor deze visie”, reageert adjunct-hoofdverpleegkundige Nguyêt-Thuy Vàn (35).

Laurence Torck en Marc Klifman

LEES OOK. Drie agenten gewond, etalages gesneuveld, combi’s vernield en politiekleren gestolen: coronabetoging in Brussel verloopt woelig

35.000 betogers zakten zondagmiddag naar de hoofdstad af om te betogen tegen het huidige coronabeleid. Veel mensen manifesteerden ook tegen het vaccin en het Covid Safe Ticket. De actie begon vreedzaam, maar draaide uiteindelijk uit op rellen. Een van de opmerkelijkste beelden tijdens de mars was toen de manifestanten langs het Sint-Jan ziekenhuis passeerden. Op de beelden was te zien hoe verpleegkundig personeel vanachter het raam en op een balkon naar de betogers wuifden en hen leken toe te juichen. Op het raam hingen ook slogans waarop te lezen stond: “Neen, tegen het vaccin.”

Het ziekenhuis zat verveeld met het incident. “Ja, als je het achteraf bekijkt, vinden we dit heel jammer. We betreuren dat er nu een beeld gecreëerd wordt waaruit men denkt dat het ziekenhuis tegen vaccinatie is, terwijl wij al maanden pleiten voor verplichte vaccinatie”, aldus directeur communicatie Elke Colpaert. Het ziekenhuis achterhaalde inmiddels dat de affiches tegen het vaccin niet door het personeel op het raam gehangen werden. “Ze waren van een patiënt die bij ons opgenomen was, die aanvankelijk zou betogen maar door de opname niet kon meedoen.”

“Ik voel mij gemuilkorfd”

“Wat er nu moet gebeuren, is kijken waarom zij daar stonden”, zegt Colpaert. “En daar willen we nu een open gesprek over hebben. Ik ben niet overtuigd dat al deze mensen tegen het vaccin zijn. Maar we gaan bekijken hoe we dergelijke uitingen in de toekomst kunnen vermijden.” Maar net dat is hetgene wat adjunct-hoofdverpleegkundige op de afdeling psychiatrie, Nguyêt-Thuy Vàn (35) uit Sint-Joost, zorgen baart.

“We hebben er zelfs allemaal een e-mail over gekregen. Ik begrijp hun standpunt: ze willen het in de toekomst vermijden. Maar het komt over alsof ze willen vermijden dat we een andere mening hebben, ik voel mij gemuilkorfd”, zegt ze.

Vrije meningsuiting

Zelf wandelde Vàn zondag ook mee met de betogers. Niet omdat ze tegen het vaccin is ­– ze is zelf gevaccineerd – maar omdat ze de vrije meningsuiting wil beschermen. “Het gaat voor mij niet over de vaccinatie. Het gaat voor mij om het feit dat ik toen ik deze job besloot te doen, niet getekend heb voor deze visie. Nu kan je plots zelfs je job verliezen hierdoor. Collega’s gaan op straat komen en we zullen nog meer onderbemand zijn”, klinkt het nog.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws