De drie brugdelen verbinden de fietsbrug over de sporenbundel met de fietstunnel onder de Ring van Lier. 

De drie brugdelen verbinden de fietsbrug over de sporenbundel met de fietstunnel onder de Ring van Lier. © Provincie Antwerpen

Provincie legt drie volgende brugdelen voor fietsostrade over treinsporen in Lier

Lier -

Aannemer TM Viabuild-Emotec plaatste midden juli het eerste brugdeel van de fietsostrade F11 over de sporenbundel aan de Zuid-Australiëlaan in Lier. De drie volgende brugdelen zijn eindelijk op komst.

Chris Van Rompaey

Om de Ring (R16) rond Lier en de treinsporen veilig te kunnen kruisen op de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier, is er een fietstunnel en fietsbrug nodig. De bouw van die fietstunnel is sinds augustus 2020 afgerond. Ook een eerste fietsbrugdeel werd in juli 2021 op z’n plaats gehesen. De provincie Antwerpen gaat verder met de realisatie van deze constructie en plaatst eind november de drie volgende brugdelen.

“Met het plaatsen van de fietstunnel onder de Ring van Lier werkte de provincie Antwerpen een eerste knelpunt weg op de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier. Een volgende belangrijke stap is de realisatie van de 250 meter lange fietsbrug. De eerste 42 meter ligt sinds deze zomer op zijn plaats. Nu bouwen we verder en plaatsen we in november en december nog eens drie brugdelen. Die brugdelen verbinden op termijn de fietstunnel met de fietsbrug over de sporenbundel”, verduidelijkt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), bevoegd voor Mobiliteit.

Het brugdeel over de sporen kreeg ondertussen glas in de driehoeken.

Het brugdeel over de sporen kreeg ondertussen glas in de driehoeken. © Provincie Antwerpen

Parkeerverbod

Twee van de drie brugdelen legt de aannemer op maandag 29 november op zijn plaats. Het derde brugdeel wordt ter plaatse gelast om dan eind december op de definitieve plaats te komen. De brugdelen vertrekken op donderdag 25 november op de R16. Daarna gaat het transport via Donk, Smedenstraat, Ernest Claeslaan via Galgeveld naar de werf. Van daaruit rijdt het transport de werf op naar de nieuwe fietstunnel onder de R16. Hierdoor geldt een parkeerverbod van 25 november 22u tot 26 november 6u in Donk, Smedenstraat en Ernest Claeslaan. Beide straten zijn op dat moment ook afgesloten voor alle doorgaand verkeer.

“Nadien gaat de provincie Antwerpen verder met de andere werken. Vanaf december plaatsen we al een groot deel van de afsluitingen tussen het fietspad en het spoor. In het voorjaar vullen we het deel tussen de fietstunnel en fietsbrug op met zand, en vervolgens kan de aannemer dan asfalt leggen tussen Galgeveld en fietsbrug. En indien alles vlot verloopt, plaatsen we in de loop van april 2022 de laatste brugdelen, langs de Zuid-Australiëlaan”, vult gedeputeerde Luk Lemmens aan.

Project van 7,8 miljoen euro

De plaatsing van deze drie fietsbrugdelen kadert in het totaalproject van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier in de stationsomgeving van Lier. Het project omvat naast de bouw van de fietsbrug en de fietstunnel onder de Ring van Lier ook de aanleg van de fietspaden. Dit volledige project kost 7,8 miljoen euro. De provincie Antwerpen kan rekenen op een cofinanciering van ruim 4 miljoen euro van de Vlaamse overheid en op 1,8 miljoen euro van het Fietsfonds.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws