© ATV

ModeMuseum, nog maar net open na drie jaar verbouwen, moet weer maandenlang dicht: “Bijzonder teleurgesteld”

Antwerpen -

Het ModeMuseum in de Antwerpse Nationalestraat zal vanaf eind januari acht maanden de deuren sluiten door problemen met de klimaatregeling. Het museum is nog maar pas weer open na een jarenlange verbouwing en uitbreiding. “Het spreekt voor zich dat we bijzonder teleurgesteld zijn”, zegt directeur Kaat Debo.

Sam Reyntjens

Drie jaar lang was het ModeMuseum (MoMu) gesloten voor renovatie- en uitbreidingswerken. Begin september konden de deuren op de hoek van de Nationalestraat en de Drukkerijstraat eindelijk weer geopend worden. De feeststemming is echter van korte duur, want van eind januari tot eind september zal het museum opnieuw dicht moeten.

Hoewel er drie jaar grondig gerenoveerd werd, dook recent een nieuw probleem op. Het gaat om een technisch probleem met de klimaatregelingsinstallatie. Die blijkt niet in staat te zijn om permanent in alle ruimtes aan de vereiste criteria te voldoen. Het probleem werd al in juni opgemerkt, maar toen werd beslist om een tijdelijke oplossing te zoeken, zodat de geplande heropening niet in het gedrang zou komen. Dat zou te grote financiële gevolgen gehad hebben.

“Bijzonder teleurgesteld”

Een permanente oplossing vereist grote aanpassingen in het museum. Daarom zal MoMu maandenlang gesloten blijven. De huidige expo ‘E/MOTION. Mode in transitie’ loopt tot 23 januari. Daarna gaan de deuren voor acht maanden opnieuw dicht. “Het spreekt voor zich dat mijn team en ikzelf bijzonder teleurgesteld zijn met dit nieuws”, reageert Kaat Debo, directeur van MoMu.

Kaat Debo, directeur van MoMu. 

Kaat Debo, directeur van MoMu. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

“Het museum stelde vast dat de kwaliteitseisen rond klimaatregeling die vooropgesteld waren bij aanvang van de renovatie, niet gehaald werden. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid in dit dossier op. Als we volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden willen werken, moeten we er zeker van zijn dat onze infrastructuur hieraan voldoet. We grijpen deze sluiting aan om er opnieuw te staan met een ijzersterk programma in het najaar van 2022.”

Extra kosten

De problemen met de klimaatregelingsinstallatie kwamen vorige maand al aan bod in het college van burgemeester en schepenen. Daar werd voor de tijdelijke aanpassingen aan de installatie een bedrag van 272.637,84 euro vrijgemaakt. Wat de prijs van een definitieve oplossing zal zijn, wordt nog onderzocht. Het is niet uitgesloten dat sommige tijdelijke aanpassingen ook mee in de definitieve oplossing opgenomen worden.

Bouwheer AG Vespa, de vastgoedpoot van de stad Antwerpen, wil de kosten alleszins “maximaal afwentelen op de verzekering van de aansprakelijke partij”. In het college werd gewezen naar een berekeningsfout vooraf. “Na grondige analyse bleken de problemen een gevolg van het gebruik van foute parameters in het rekenmodel van de ingenieur”, luidde het. De totale kostprijs van de renovatie en uitbreiding van het MoMu bedraagt iets meer dan 10 miljoen euro.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws