©  BELGA

Kempense fusie? Wachten op realistisch plan vs. traditie behouden

De Kempense fusiegesprekken. Geen jaar ging voorbij of Herman Wijnants probeerde zijn idee over één grote club in de Kempen door te drukken. Een fusie kwam er echter nooit. “Er lagen zelfs plannen voor stadions in Herentals en Grobbendonk op tafel”, herinnert Wijnants zich. “Er waren echter te grote verschillen. Lierse had die traditie, wij niet. Maar vandaag is het misschien niet slecht dat die fusie er nooit kwam.”

LEES OOK: ‘The Friendly Derby’: Kempense derby is er meer één van gezelligheid dan van vijandigheid

Van Hove schoof de voorbije decennia regelmatig mee aan de onderhandelingstafel. “Een Kempense fusie is an sich geen slecht idee, alleen moet het businessplan realiseerbaar zijn. In het verleden is er nooit een echte oplossing uit de bus gekomen. We zijn nooit in een fase gekomen waarin we met de supporters moesten praten.”

“Bij een fusie moet heel de regio er beter van worden. Het kan nooit de bedoeling zijn dat Lierse hier komt voetballen of wij in Lier gaan spelen en dat er aan de andere kant niets achterblijft. Dat is geen gezonde situatie. Vandaag is een samensmelting misschien minder aan de orde, maar het is niet omdat we nu allebei in een positieve flow zitten, dat we er niet verder over kunnen nadenken. Komt er iemand met een plan waar iedereen beter van wordt en waarin een schaalvergroting mogelijk is, waarom niet dan?”

In Lier staan ze niet meteen te springen om het idee weer op tafel te leggen. “Ik zou een fusie voor Lierse geen goed idee vinden”, legt Torreele uit. “De club heeft op zich al een enorme traditie. Het moet altijd Lierse blijven met zijn stadion, zijn kleuren en hetzelfde logo. Dat wil niet zeggen dat we de Kempen niet belangrijk vinden. Integendeel, want het is onze voedingsbodem. Die band is er altijd geweest en de waarden van de Kempen en de club zijn op elkaar afgestemd. Hard labeur, bescheidenheid, nuchterheid. Je vindt het in Westerlo en bij ons. Zo willen we ook naar buiten komen.”

Volg het nieuws over KVC Westerlo overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws