Havenarbeid bij avond (1904) werd geschonken aan Cepa.   

Havenarbeid bij avond (1904) werd geschonken aan Cepa.   ©  Van Mieghem Stichting.

Havenorganisatie Cepa krijgt belangrijk kunstwerk van Eugeen Van Mieghem dat Antwerpen rond 1900 laat zien

Antwerpen -

In zaal Het Anker van havenorganisatie Cepa opent een expositie van Eugeen Van Mieghem (1875-1930), die focust op zijn jeugdwerk. Met de ogen van de kunstenaar zien we het leven in Antwerpen rond 1900. Bij de tentoonstelling hoort een rijkelijk geïllustreerd boek.

Frank Heirman,

Erwin Joos, stichter van het Eugeen Van Mieghem Museum, is nog lang niet uitverteld over de schilder die hem al meer dan veertig jaar passioneert. Na een reeks tentoonstellingen en boeken die het oeuvre van de schilder thematisch benaderden – met onderwerpen als Red Star Line-emigranten, het leven aan de haven, portretten van zijn vrouw en art deco – start hij een project waarin hij de carrière van de kunstenaar chronologisch op de voet wil volgen. Antwerpen rond 1899 opent de reeks.

Voor de expositie selecteerde Erwin Joos veertig schilderijen, pastels en tekeningen, waarvan er veel voor het eerst terug te zien zijn. Ze komen bijna allemaal uit privéverzamelingen. Aan de hand van de werken krijgt de bezoeker een goed inzicht van het culturele en economische leven van Antwerpen op de overgang van de negentiende en twintigste eeuw. Foto’s, affiches en documenten maken het tijdsbeeld compleet.

De binnenstad(ca 1900) 

De binnenstad(ca 1900) ©  Van Mieghem Stichting

Carnaval

Een ontdekking zijn de talrijke carnavalstaferelen die Van Mieghem rond 1902 schilderde. Carnaval was toen een roes waarin de hele stad zich onderdompelde. Veel aandacht besteedde de schilder ook aan het uitgaansleven op De Keyserlei, met speciale interesse voor de wandelgangen van cocottes die rijke heren probeerden te strikken.

Van Mieghem legde ook zijn privéleven vast. In 1902 werd hij vader en begon hij moeder en zoon te schilderen en kinderportretten in het algemeen. Het jonge huwelijk eindigde abrupt in 1905 toen zijn vrouw, model en muze overleed aan tbc. Haar korte ziekteproces legde de kunstenaar vast in schrijnende tekeningen. Pas na 1910 zou Van Mieghem zich bijna exclusief toeleggen op het weergeven van het harde leven aan de dokken. Maar dat wordt een verhaal voor volgende tentoonstellingen en boeken.

Minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) opende de tentoonstelling, die vanaf maandag 22 november tot vrijdag 17 december elke werkdag gratis toegankelijk is voor het publiek op de Brouwersvliet 33. Bij de vernissage overhandigde de Stichting Eugeen Van Mieghem de grote pastel Havenarbeid bij avond uit 1904 aan Cepa uit dank voor de steun die de havenorganisatie gaf. De pastel krijgt na de tentoonstelling een ereplaats in het Cepa-gebouw.

Tijdens de expositie geeft Erwin Joos elke dag gratis rondleidingen om 12 en 15u. Wie interesse heeft moet zich inschrijven via van.mieghem.museum@skynet.be.

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners