De jongeren brachten de knelpunten in kaart en tijdens een sessie met de gemeentelijke mobiliteitsdienst werd een visionaire droomoefening gehouden. 

De jongeren brachten de knelpunten in kaart en tijdens een sessie met de gemeentelijke mobiliteitsdienst werd een visionaire droomoefening gehouden. © Guy Delforge

Jonge Wegweters adviseren over mobiliteit en veiligheid in Bornem

Bornem -

Bornemse jongeren werden aangezet om hun stem te laten horen over mobiliteit en veiligheid. Vrijdag gaven ze binnen het project Jonge Wegweters een aantal ideeën aan het Bornemse gemeentebestuur en de politie.

Guy Delforge

“Half oktober begonnen we aan het project Jonge Wegweters met de leerlingen van de derde graad, zowel van Anteneum Klein-Brabant als de OLVP”, zegt Annelies Hautekeete, diensthoofd Jeugd van de gemeente Bornem. “225 leerlingen vulden een fietstrack in. Daarbij vroegen we hen welke trajecten ze te voet, per fiets, met de auto of het openbaar vervoer afleggen en hoe ze dat beleven. We vroegen dus naar hun gevoel zonder expliciet te vragen wat ze gevaarlijke situaties vinden. Met dat materiaal gingen de klassen van 5 en 6 verzorging van het GO! Atheneum Klein-Brabant in drie sessies aan de slag. Zij gingen ook ter plaatse kijken hoe de situatie eruitziet.”

De jongeren brachten zo de knelpunten in kaart en tijdens een sessie met de gemeentelijke mobiliteitsdienst werd een visionaire droomoefening gehouden. In een laatste sessie kregen de jongeren een fictief budget om te bepalen wat ze prioritair zouden willen behandelen.

Vrijdag overhandigen de Jonge Wegweters vijf dozen met voorstellen ter verbetering van de mobiliteitsbeleving aan de schepenen. Die schepenen praatten ook met de leerlingen om zicht te krijgen op hun voorstellen.

Verlichting in tunnel

Zesdejaars Amber Lauwers en Nesrin Orhan vertelden de schepenen wat meer over de wensen van de jongeren over de stationsomgeving. “De verlichting kan er beter”, zegt Amber. “Zeker in de tunnel waar de voetgangers onder de sporen gaan.”

“Aan het perron kan best ook een groter afdak komen”, zegt Nesrin. “Nu is maar een heel klein deel van het perron overdekt en dat is niet zo fijn als je op een trein staat te wachten.”

Amber Lauwers en Nesrin Orhan vertellen schepenen Gulhan over hun wensen voor de stationsomgeving.

Amber Lauwers en Nesrin Orhan vertellen schepenen Gulhan over hun wensen voor de stationsomgeving. © Guy Delforge

“Het is heel fijn dat de leerlingen met ideeën komen”, zegt schepen Saadet Gulhan (N-VA) “Het is goed om te weten dat jongeren meedenken over beleid in het kader van mobiliteit en veilige schoolomgevingen. Bij een aantal zaken voelden we dat de jongeren op hetzelfde spoor zitten als het gemeentebestuur. Op sommige punten kunnen we al tegemoetkomen aan de vragen van de leerlingen. Zo staat de aanleg van een veiliger omgeving van deze school al op onze agenda. Schepen Nicole Van Praet wil ook de verlichting op de fietspaden langs de N16 doordrukken, ook al wil de hogere overheid dat niet echt.”

 

 ©  Guy Delforge

Ook schepen Stefaan De Landtsheer zegt dat de jongeren flink wat zaken aanbrachten die het ook in de hoofden van de schepenen zitten. “De vraag om meer fietsparkeerplaatsen en zitbanken in de Boomstraat bijvoorbeeld. Dat kunnen we realiseren als er in het complex van de post twee lagen parking zou komen.”

De jongeren vroegen verder onder meer een veiliger schoolomgeving in de buurt van de GO!-school, een strenger toezien op het naleven van de regels op Fietsstraten, een betere en duurzame verlichting van fietspaden op verschillende plaatsen.

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners