© RTV

Bewoonster (83) ziet haar chalet in vlammen opgaan: “Het enige wat Maria nog heeft, zijn de kleren die ze droeg”

Rijmenam -

Een hevige brand heeft donderdagavond een houten chalet in de Eertberglei in Rijmenam (Bonheiden) volledig in de as gelegd. Ook een auto raakte zwaar beschadigd omdat die net naast het huis stond. De bewoonster bleef ongedeerd en werd opgevangen door buren. De gemeente ging vrijdag op zoek naar een vervangwoning voor het slachtoffer.

Theo Derkinderen

Het vuur brak donderdagavond uit toen de bewoonster, de 83-jarige Maria, haar kachel aanmaakte. Daarbij ontstond er een vlam achter de kachel. “De bewoonster bleef koelbloedig en gooide een natte dweil op de vlammen die ze zag. Dat was helaas onvoldoende om uitbreiding van het vuur te voorkomen”, zegt burgemeester Lode Van Looy (BR30). “De bewoonster sloeg alarm bij haar buren en wou haar woning daarna nog binnenlopen. Onder meer om de sleutels van haar auto te halen omdat die vlak naast het brandende huis stond. Maar ze werd door een buurtbewoner tegengehouden omdat de brand al veel te hevig woedde. Het risico was veel te groot dat haar iets zou overkomen of dat ze bevangen zou raken door de rook. En daardoor is ze gelukkig ongedeerd gebleven.”

De brandweer kreeg het vuur na een uurtje blussen onder controle. 

De brandweer kreeg het vuur na een uurtje blussen onder controle. © Theo Derkinderen

Bij aankomst van de brandweer stond de houten chalet al in lichterlaaie. Het vuur sloeg ook over naar de auto van de vrouw en die raakte daarbij zwaar beschadigd.

Lichterlaaie

Eén van de buren probeerde nog om het vuur, in afwachting van de komst van de brandweer, te lijf te gaan met een brandblusapparaat en een tuinslang. Op dat ogenblik woedde de brand evenwel al veel te hevig om er nog iets tegen te beginnen. “Bij onze aankomst stond het gebouw al volledig in lichterlaaie”, bevestigt brandweerofficier Ronny Cornelis van hulpverleningszone Rivierenland. “Toen de vlammen onder controle waren, hebben we het aluminium dak verwijderd en nadien de smeulende resten gedoofd met een schuimlaag. Om te vermijden dat het vuur in de loop van de nacht nog zou heropflakkeren. Maar het gebouw is compleet verwoest door de brand.”

Inzamelactie

Bij daglicht werd pas echt duidelijk hoe groot de ravage is. “Het enige wat ze nog heeft, zijn de kleren die ze donderdagavond droeg. De rest is allemaal in de brand gebleven. Zelfs haar auto is compleet vernield. Dit is zo vreselijk voor haar. Van het ene moment op het andere ben je letterlijk dakloos en heb je niets meer”, reageren omwonenden. Verschillende buren willen nu starten met een crowdfunding of inzamelactie voor Maria.

Maria zelf kon de nacht doorbrengen bij buren. In de loop van vrijdag werd er via de gemeente gezocht naar een bemeubelde noodwoning zodat de vrouw toch een dak boven haar hoofd heeft.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Bonheiden in als startgemeente.

Nu in het nieuws