N-VA fractieleider Guido Vaganée: “Het buitensporig aantal trajectcontroles lijkt ons vooral een middel om geld op te brengen voor de investeerders en voor de gemeentekas.” 

N-VA fractieleider Guido Vaganée: “Het buitensporig aantal trajectcontroles lijkt ons vooral een middel om geld op te brengen voor de investeerders en voor de gemeentekas.” © Erik Van Eycken

N-VA en Groen dienen klacht in bij gouverneur over omstreden trajectcontroles: “Werkwijze is niet wettelijk”

Bonheiden -

N-VA en Groen riepen op 17 november een extra gemeenteraad samen om de beslissing over de trajectcontroles van de gemeenteraad van oktober te laten opheffen. Dat lukte na een urenlange vergadering niet. Er was ook veel protest over het amendement van de meerderheid dat het aantal trajectcontroles terugbracht van 22 naar 10. Beide partijen dienen nu klacht in bij gouverneur Cathy Berx.

Erik Van Eycken

LEES OOK: Oppositie in Bonheiden roept extra gemeenteraad samen over controversiële trajectcontroles: “We zijn in snelheid gepakt”

In Bonheiden komen vanaf volgend jaar extra trajectcontroles. De gemeente werkt daarvoor samen met privébedrijven die het hele systeem installeren en doen werken. In ruil strijken ze een deel van de inkomsten op.

Volgens N-VA en Groen is de beslissing over de aanstelling van de privépartner die de GAS-boetes deels int en zorgt voor de infrastructuur, niet rechtsgeldig. Ze zeggen dat daarmee de wet op de overheidsopdrachten en de onuitvoerbaarheid via GAS5, de gemeentelijke administratieve sancties, niet wordt nagekomen.

Trajectcontroles zouden Bonheiden veiliger moeten maken.

Trajectcontroles zouden Bonheiden veiliger moeten maken. © Erik Van Eycken

Buitensporig

“Het buitensporig aantal trajectcontroles lijkt ons vooral een middel om geld op te brengen voor de investeerders en voor de gemeentekas. Het akkoord rond het TaaS (trajectcontrole as a service,red.) wil zelfs versmallingen of verkeersremmers op de desbetreffende straten doen verdwijnen. Dat om er voor te zorgen dat er “ongehinderd” kan gereden worden en het systeem dus “optimaal” kan opbrengen”, luidt het bij N-VA fractieleider Guido Vaganée.

Mobiliteitsschepen Bart Vanmarcke en burgemeester Lode Van Looy bij de huidige trajectcontrole op de Muizensteenweg.

Mobiliteitsschepen Bart Vanmarcke en burgemeester Lode Van Looy bij de huidige trajectcontrole op de Muizensteenweg. © Erik Van Eycken

Geen antwoorden

Op de extra gemeenteraad probeerden de N-VA- en Groen-fractie aan te tonen dat de beslissing om via TaaS 22 trajectcontroles te installeren in Bonheiden niet wettelijk en ongewenst is. Beide fracties stelden 54 vragen om duidelijkheid te krijgen over de beweegredenen van de bestuursploeg. “Antwoorden bleven vaag of kwamen er helemaal niet, en dat is onaanvaardbaar”, legt Vaganée uit.

Er zouden in eerste instantie tien extra trajectcontroles komen.

Er zouden in eerste instantie tien extra trajectcontroles komen. © Erik Van Eycken

Onwettelijk amendement?

Pas enkele uren voor de aanvang van de gemeenteraad kregen de raadsleden een amendement van de meerderheid voorgeschoteld. “Enerzijds werd door het amendement de gemeenteraadsbeslissing van 27 oktober over de trajectcontroles opgeheven, anderzijds kregen we een nieuw dossier op tafel waar plots sprake is van tien i.p.v. 22 trajectcontroles. Die werkwijze is onrespectvol tegenover de gemeenteraadsleden die door de late kennisgeving niet de kans kregen om het nieuwe dossier te bestuderen. En het is bovendien niet wettelijk”, preciseert Vaganée. “In het nieuwe ingediende dossier werd dan weer geen rekening gehouden met de wet op de overheidsopdrachten en de onverenigbaarheid met het Vlaams decreet GAS5.”

N-VA en Groen vragen de gouverneur om de beslissingen van de gemeenteraad van 17 november te vernietigen.

Het kabinet van gouverneur Cathy Berx wenst voorlopig nog niet te reageren over deze zaak. “Want de klacht is nog niet ingediend. We moeten het dossier daarna eerst inkijken voor we ons kunnen uitspreken over de wettelijkheid van de zaak”, zegt kabinetschef Peter Mertens namens Berx.

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners