Wilrijks ‘terreurkoppel’ voor hof van beroep in Antwerpen: celstraffen tot 18 jaar gevorderd, manifestanten verzamelen aan Bolivarplaats

Voor het Antwerpse hof van beroep startte woensdag het proces over de verijdelde bomaanslag op een bijeenkomst van de Iraanse verzetsbeweging MEK in Frankrijk in 2018. Drie beklaagden van Iraanse origine staan terecht: het koppel uit Wilrijk dat de aanslag moest plegen en de man die ter plaatse een oogje in het zeil moest houden. Het federaal parket vorderde de bevestiging van hun straf in eerste aanleg, wat op respectievelijk 15, 18 en 17 jaar cel neerkomt, alsook de vervallenverklaring van hun Belgische nationaliteit.

Het onderzoek was op 25 juni 2018 van start gegaan met een nota van de Veiligheid van de Staat. “Die had van een partnerdienst vernomen dat er een aanslag op til was waarbij een Belgisch koppel van Iraanse origine uit het Antwerpse district Wilrijk betrokken was. Het stel werd geobserveerd en had op 28 juni 2018 in het Groothertogdom Luxemburg een ontmoeting met Assadollah A. in een Pizzahut-restaurant. Ze kregen daar het explosief overhandigd, alsook een gsm, een afstandsbediening en een enveloppe met 18.000 euro. Assadollah A. gaf hen instructies over hoe de bom tot ontploffing moest worden gebracht”, stelde de federale magistraat.

Amir S. en Nasimeh N. werden op 30 juni 2018 tegengehouden in Sint-Pieters-Woluwe met naar schatting 500 gram springstof in hun auto. Ze waren op weg naar een congres van de Iraanse verzetsbeweging MEK in Villepinte, nabij Parijs. Volgens het federaal parket wilden ze er een dodelijke aanslag plegen, maar de verdediging van het koppel betwist dat.

“Het explosief is bij ontmanteling ontploft. DOVO kon de exacte hoeveelheid springstof dus alleen maar bij benadering bepalen op basis van röntgenfoto’s van de toilettas waarin het explosief verstopt zat. Maar was het echt wel 500 gram, of kan het ook 250 of 100 gram geweest zijn? Daar bestaat mijns inziens dus twijfel over”, stelde advocaat Wouter Smet, die Amir S. verdedigt.

Een federale magistraat stelde dat door de kracht van de explosie, de robot beschadigd raakte. Volgens advocaat Johan Platteau, namens Nasimeh N. werd er bij de ontploffing geen krater in het wegdek geslagen en was er geen schade aan de geparkeerde voertuigen of de omliggende gebouwen. “Zelfs de blaadjes hingen nog gewoon aan de bomen. De bom bevatte ook geen bouten of spijkers, zoals bij de aanslagen in Brussel.”

LEES OOK: Antwerpse rechtbank veroordeelt Iraanse spion tot 20 jaar cel voor verijdelde aanslag

Lawaai en vuurwerk

Assadollah A. was het operationele brein achter de aanslag. Hij gebruikte zijn diplomatieke cover om vanuit de Iraanse ambassade in Wenen een netwerk van informanten te leiden, waartoe ook Amir S., Nasimeh N. en Mehrdad A. behoorden. Ze moesten in ruil voor een vergoeding informatie inwinnen over de Belgische tak van MEK en aan hem doorspelen. Zij waren door hem ook gevraagd of ze bereid waren om een aanslag te plegen. Hij had de bom, die in Iran gemaakt was, meegenomen op een lijnvlucht in zijn diplomatieke koffer en aan het koppel overhandigd in het Groothertogdom Luxemburg.

Beide advocaten besluiten uit hun betoog dat het explosief niet sterk genoeg was om dodelijke slachtoffers te maken. Amir S. en Nasimeh N. hebben ook altijd verklaard dat dat zeker niet hun bedoeling was. De Iraanse diplomaat Assadollah A., die hen het explosief in het Groothertogdom Luxemburg had overhandigd, zei dat het alleen maar wat lawaai en vuurwerk zou veroorzaken. Mensen zouden ervan schrikken en de conferentie van de MEK zou geannuleerd worden.

LEES OOK: ‘Terreurkoppel’ uit Wilrijk houdt vol dat ze geen bomaanslag wilden plegen

Meer dan 15 jaar cel

Het viertal werd begin februari schuldig bevonden aan poging tot terroristische moord en lidmaatschap van een terroristische groep die te situeren is binnen een bepaalde Iraanse inlichtingendienst. De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde Assadollah A. tot twintig jaar cel. Amir S. en Nasimeh N. kregen respectievelijk 15 en 18 jaar en Mehrdad A. 17 jaar cel. De Belgische nationaliteit werd het trio ontnomen en de rechtbank verklaarde ook 452.750 euro verbeurd, het geld dat de terroristische groep hen had uitbetaald.

De verdediging van het koppel vroeg de vrijspraak. “Moest u hen toch schuldig verklaren dan vragen wij om hun Belgische nationaliteit niet vervallen te verklaren. Iran beschouwt hen als landverraders door de verklaringen die ze aflegden. Als ze worden teruggestuurd, dan staan hen daar onprettige dingen te wachten”, stelde meester Wouter Smet.

Protest

Het proces in beroep vindt plaats in de assisenzaal van het Vlinderpaleis aan de Bolivarplaats en zal opnieuw met strenge veiligheidsmaatregelen gepaard gaan. Verschillende tegenstanders van het Iraanse regime verzamelden met vlaggen en gele borden voor het justitiepaleis om te protesteren. Donderdag om 14 uur komt de verdediging van Mehrdad A. aan het woord. Daarna volgen de replieken en het laatste woord van de drie beklaagden.

 

 ©  sare

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws