
Enkele buurtbewoners in het Vrijbroekpark. “Je kan het geen oord van rust meer noemen”, zegt Peter Beurghs. — © Dirk Vertommen
Ruim 550 buurtbewoners Vrijbroekpark steunen actie tegen geluidshinder E19
Bewoners in de omgeving van het Vrijbroekpark in Mechelen hebben in korte tijd meer dan 550 handtekeningen verzameld tegen de geluidshinder van de E19. Die omschrijven ze als oorverdovend. Met een verzoekschrift richten ze zich tot het stadsbestuur. Ze vragen dat het actie onderneemt om tot oplossingen te komen.
Een reactie op het buurtnetwerk bracht de bal aan het rollen. Een van de bewoners vroeg zich af hoe anderen de geluidshinder van de E19 ervaarden. “Daar kwam best veel reactie op. Omdat ik van concrete actie houd, heb ik voorgesteld om een brief te schrijven”, zegt buurtbewoonster Els Tanghe. Een groep buurtbewoners engageerde zich en ging aan de slag om de problematiek onder de aandacht te brengen.
Dat resulteerde uiteindelijk in een verzoekschrift dat maandag werd ingediend en flink wat steun krijgt uit de buurt. “In korte tijd verzamelden we meer dan 550 handtekeningen, waaruit de noodzaak aan concrete actie blijkt”, vertelt Els Tanghe. De bewoners in de buurt tussen de Leuvense Vaart, de Hombeeksesteenweg en de E19 ervaren veel geluidshinder van de autosnelweg.
“Geen oord van rust meer”
Zo veel dat het er soms op lijkt dat de E19 in hun tuin ligt. Peter Beurghs, die vlak bij het park woont, kan erover meespreken. “Slapen met de ramen open kunnen wij niet. Ook het park kan je geen oord van rust meer noemen. De zeepgeur van Procter & Gamble die er hangt, zijn we al gewoon. Steeds vaker komt dat oorverdovend geraas van de E19 erbij. Zeker in de herfst en de winter, als de bladeren van de bomen gevallen zijn”, vertelt hij.
Peter Beurghs was een van de mensen die van deur tot deur trok om handtekeningen te verzamelen. Net zoals in Battel, waar de bewoners al vele jaren actievoeren, zijn de omwonenden van het Vrijbroekpark er klaar mee. Er moet iets gebeuren. “Zeker sinds de kap van de begroeiing op de bermen klinkt het verkeer op de autosnelweg nog harder door”, zegt Peter Beurghs. Volgens omwonenden is vooral de combinatie met de westenwind niet te harden. Van een rustige buurt is er geen sprake.

De E19 in Mechelen-Zuid. — © Dirk Vertommen
Eerst en vooral vragen de buurtbewoners een nieuwe objectieve akoestische meting. Na een debat in de Mechelse gemeenteraad eerder dit najaar bevestigde het kabinet van bevoegd Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) dat die er komt. In de omgeving van het Vrijbroekpark rekenen de bewoners erop dat die metingen er niet alleen komen in de straten grenzend aan de E19, maar ook in de straten tot aan de vaart en zeker in tuinen die georiënteerd zijn op de snelweg.
LEES OOK: Minister Somers over geluidsoverlast in Battel: “Er komen nieuwe metingen”
Daarnaast vragen de bewoners een subjectieve meting van de geluidshinder en het effect op hun levenskwaliteit. Ze sturen aan op overleg tussen het stadsbestuur en de Vlaamse overheid. Ze hopen dat dit leidt tot een langetermijnvisie en -aanpak van de geluidshinder. In de buurt zien ze de plaatsing van vaste geluidsschermen als één van de belangrijkste maatregelen.
“Geluidswand is droom”
“De droom van heel veel Mechelaars: een geluidswand langs de E19 van Noord tot Zuid. Mechelen heeft baat bij gelukkige inwoners, in plaats van mensen die op punt staat om te verhuizen, die niet meer naar het Vrijbroekpark gaan wegens te veel geraas en buiten geen rust meer ervaren.”
Marina De Bie (Vld-Groen-m+), schepen van Leefmilieu, is nog niet op de hoogte van het verzoekschrift. “Mogelijk is het via de administratie nog niet tot op mijn kabinet geraakt”, reageert ze. Ze stelt wel dat de geluidshinder ondertussen al jaren op de politieke agenda staat.
“We zijn al heel lang in gesprek met de Vlaamse overheid over maatregelen, maar het is geen eenvoudig verhaal en we boeken weinig vooruitgang. Sommige mensen verwachten van geluidsschermen een wonderoplossing, maar dat zijn ze niet. Zelf leggen we ook fluisterasfalt en snelheidsbeperkingen als opties op tafel”, legt De Bie uit.
De bewoners schuiven onder andere ook hoge beplanting, het verdiepen van de snelweg en zelfs een overkapping aan als mogelijke maatregelen.
Gerelateerd
Mechels restaurant ViaVia voert rookverbod in op terras: “Aangenamer voor klanten en personeel”
Dodentocht neemt extra maatregelen tegen de hitte: “In elke controlepost extra watertappunten zodat wandelaars drinkbussen kunnen bijvullen”
Politie houdt snelheidscontroles: auto geflitst tegen 144 km per uur op Mechelsebaan in Duffel
Nu in het nieuws
“We kunnen makkelijk zes miljoen liter water besparen, per dag”: expert had liever wél extra maatregelen tegen droogte gezien
Nieuwe ontploffing in Borgerhout: brievenbus appartementsblok vernield
Hitte en droogte veroorzaken knijtenplaag: “Je kan hier niet meer ongestoord op een terrasje zitten”
Het ongeluk leek haar te achtervolgen, maar altijd zocht ze het positieve: afscheid van Olivia Newton-John
FBI doet inval bij Donald Trump: “Deze heksenjacht moet gestopt worden”
Skiën bij 30 graden, dat is cool: “Bij piekende temperaturen zien we hier beduidend meer mensen”
Politici scharen zich achter influencers in hun verzet tegen bekendmaken van hun adres