Gilberte Versonnen, Annemie Van Bellinghen, Evi Van Gaever en Vic Heirweg en hun buren zijn het sluipverkeer beu. 

Gilberte Versonnen, Annemie Van Bellinghen, Evi Van Gaever en Vic Heirweg en hun buren zijn het sluipverkeer beu. ©  Joren De Weerdt

Inwoners De Beunt willen sluipverkeer weg uit hun wijk

Duffel, Lier -

Inwoners van de Duffelse wijk De Beunt, op de grens met Lier, overhandigden in alle stilte een petitie met 229 handtekeningen aan schepen van Mobiliteit Ann Van Winkel (CD&V). Ze willen dat het opnieuw veiliger en aangenamer wonen wordt in hun woonwijk.

Chris Van Rompaey

“De Beunt heeft de afgelopen jaren meer en meer te kampen met sluipverkeer. Heel wat doorgaand verkeer gebruikt onze wijk om elders verkeersdrukte te vermijden. Iemand uit de Guido Gezellelaan formuleerde het zo: ‘Daardoor lijken onze woonstraten soms wel een racecircuit. Zeker tijdens de spitsuren, maar tegenwoordig ook meer en meer in de daluren. Zelfs in de omgeving van de wijkschool passeert verkeer met onaangepaste snelheden’”, zegt Gilberte Versonnen, een van de initiatiefnemers van de petitie.

Geen beterschap

Bijna drie jaar geleden kaartten de buurtbewoners de problematiek al eens aan op een inspraakmoment van de gemeente. “Maar voorlopig is er geen beterschap merkbaar. Integendeel, dit najaar zijn de problemen alleen maar erger geworden. Door de wegenwerken op de Oude Liersebaan in Duffel-Oost en Lier proberen heel wat bestuurders ook de drukte op de omleidingsroute via de N14 (Mechelsesteenweg/Liersesteenweg) te vermijden.”

“Een andere oorzaak is dat er weer heel wat pendelaars op de baan zijn nu er minder aan telewerken gedaan wordt. Daarnaast blijven apps als Waze sluiproutes suggereren. Er zijn dus absoluut maatregelen nodig die onze woonwijk opnieuw aangenaam maken voor gezinnen om er te leven en te wonen. Wachten tot de problemen uit zichzelf oplossen, haalt niets uit. We rekenen er dus op dat de bevoegde schepen snel actie onderneemt”, stelt Gilberte Versonnen.

Wegenwerken

“Het klopt dat er op het moment meer sluipverkeer door wijk De Beunt rijdt. Dit heeft te maken met de wegenwerken op de N108 en de omleiding die gaat via de N14”, reageert schepen Ann Van Winkel. “Vooral tijdens de ochtendspits is dit een probleem. Ik heb hierover verscheidene gesprekken met buurtbewoners gehad. De werkzaamheden op de N108 duren nog tot eind november. Daarna voeren we opnieuw tellingen uit, waardoor we plaatselijk en doorgaand verkeer kunnen onderscheiden.”

“Op snelheid hebben we al controles laten uitvoeren in de G. Gezellelaan. In anderhalf uur tcontroleerden de politie 41 voertuigen en er moesten geen processen-verbaal opgemaakt worden. Binnenkort doen we een nieuwe snelheidscontrole tijdens de ochtendspits om te kijken of er dan te snel wordt gereden.”

“We vragen dus nog even geduld. Na de werkzaamheden hebben we een juister beeld over de verkeersstromen in de wijk en kunnen we kijken of we iets structureels moeten wijzigen”, zegt schepen Van Winkel.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Duffel in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws