©  REUTERS

Slotverklaring klimaattop pas zaterdag verwacht

De VN-klimaatconferentie COP26 zal waarschijnlijk ten vroegste zaterdag landen. Dat heeft Belga vernomen bij de Belgische delegatie. Vrijdagnacht staan enkel nog bilaterale consultaties met de onderhandelingsblokken op het programma. Het Britse voorzitterschap zou mikken op zaterdagavond om alles finaal af te kloppen.

De aanwezige landen op de klimaattop in Glasgow praten zaterdagochtend vanaf 10.00 uur verder over het mogelijke slotakkoord. Dat heeft voorzitter van de top Alok Sharma inmiddels laten weten. Nieuwe conceptteksten worden zaterdagochtend om 8.00 uur gepresenteerd, aldus Sharma. Alle landen krijgen vervolgens de kans hun mening te geven over wat er op dat moment op papier staat.

Eerder had het Duitse persagentschap dpa al op basis van bronnen bij de onderhandelingen gemeld dat er zaterdagmorgen een nieuwe ontwerptekst van de slotverklaring zal worden voorgelegd.

Oorspronkelijk was het einde van COP26 voor vrijdagavond 18 uur gepland, maar onenigheid over de uitfasering van fossiele brandstoffen en de financiële contributies aan arme landen zorgden ervoor dat de onderhandelingen, net als bij de vorige klimaattoppen, langer aansleepten.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws