Het vaccinatiecentrum in Grobbendonk blijft wellicht in dienst. 

Het vaccinatiecentrum in Grobbendonk blijft wellicht in dienst. © Marc Peeters

Kempense vaccinatiecentra klaar voor nieuwe ronde: “Alleen tijdens kerstvakantie wordt het misschien wel moeilijk om vrijwilligers te vinden”

Kempen -

In de vaccinatiecentra in onze regio worden vooral oudere Kempenaars momenteel volop voor de derde maal gevaccineerd. De voorbereidingen om de gehele bevolking een derde prik te geven, zijn aan de gang. Niet alleen de hulpverleners, maar ook de tientallen vrijwilligers die de centra draaiende houden, zijn nog steeds gemotiveerd om samen het virus te lijf te gaan. Dat blijkt uit een rondvraag bij de eerstelijnszones. “Alleen tijdens de kerstvakantie wordt het misschien wel moeilijk om vrijwilligers te vinden”, klinkt het.

Marc Peeters, Hans Otten, Tommy Maes, Ronny van den Ackerveken

In de Eerstelijnszone (ELZ) Zuiderkempen liggen de vaccinatiecentra in zowel De Zoerla in Zoerle-Parwijs (Westerlo) als De Waai in Geel al sinds een maand stil. Maar over een tiental dagen schieten die weer uit de startblokken. “In Geel neemt het vaccinatiecentrum wel zijn intrek in de oude fitnessruimte (van B-Active, red.) achter de Sint-Amandskerk in het centrum. Daar kunnen de inwoners van Geel, Laakdal en Meerhout terecht voor hun prik”, zegt voorzitter Pascal Kwanten van ELZ Zuiderkempen.

“In de kleine ruimte van De Zoerla starten we voor Herselt, Hulshout en Westerlo weer op vanaf woensdag 24 november. Het gaat in eerste instantie nog om beperkte vaccinatiedagen voor de 65-plussers die een derde prik krijgen en de nieuwe 12-jarigen. In tweede instantie komen daar de boosterprikken bij voor de mensen die eerder het vaccin van AstraZeneca of Johnson & Johnson hebben ontvangen.”

Over de derde prik voor de volledige bevolking en de mensen uit de zorg heeft ELZ Zuiderkempen nog geen officiële communicatie ontvangen. “We weten dus nog niet wanneer die campagne van start gaat, maar we verwachten dat we die na de feestdagen van eind dit jaar moeten uitrollen. In Geel kan dat probleemloos op de nieuwe locatie, voor De Zoerla is dat onzeker. Veel hangt ook af van hoe de vierde golf evolueert. Als er een nieuwe lockdown komt, kunnen er geen activiteiten in De Zoerla plaatsvinden en biedt de mogelijkheid zich weer aan voor een vaccinatiecentrum op volle kracht.”

Het wordt nu snel drukker in de vaccinatiecentra.

Het wordt nu snel drukker in de vaccinatiecentra. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Baldemore

Het vaccinatiecentrum van eerstelijnszone Baldemore (Balen-Dessel-Mol-Retie) op site De Zwaan in Mol is nog altijd actief. “De derde prikken voor de 85-plussers zijn ondertussen al gegeven, net als de derde prik voor bewoners van de woonzorgcentra”, zegt Wim Caeyers (CD&V), burgemeester van Mol.

“De derde prikken verlopen heel vlot. Ondertussen zijn ook al uitnodigingen vertrokken voor 65-plussers in de vier gemeenten. We verwachten dus dat het eind november, begin december nog een stuk drukker zal worden. Ook verwachten we dat we binnenkort een derde prik kunnen geven aan het zorgpersoneel.”

“Maar ons vaccinatiecentrum is er uiteraard op voorzien om een eventuele algemene derde prik te kunnen organiseren, dankzij de bereidheid van de medewerkers en vrijwilligers. Het feit dat we het vaccinatiecentrum hebben geopend op site De Zwaan heeft in ons voordeel gespeeld. Daarnaast is de locatie ook goed bereikbaar vanuit de vier gemeenten.”

De 65-plussers komen nu snel aan de beurt.

De 65-plussers komen nu snel aan de beurt. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Kempenland

“De beide vaccinatiecentra in Turnhout en Weelde (Ravels) blijven open” zegt Luc Op de Beeck, ondervoorzitter van ELZ Kempenland. “Daar is het nog vrij druk, enerzijds door de 65-plussers die langskomen voor hun derde prik. Daarnaast zijn er ook nog personen van jongere leeftijd die zich nu voor de eerste keer laten vaccineren omdat het Covid Safe Ticket op steeds meer plaatsen gecontroleerd wordt. In een aantal gemeenten zijn inspanningen gedaan om de seizoensarbeiders te vaccineren. Ook daarvan komen er nu nog langs, maar hun percentage ligt wel lager dan dat van de rest van de bevolking.”

De zone organiseerde een paar weken geleden nog een vrijwilligersfeest. “Daar werd duidelijk dat het enthousiasme bij onze vrijwilligers nog altijd groot is. Als de brede bevolking binnenkort een derde prik krijgt, verwacht ik dan ook weinig problemen om voldoende vrijwilligers te vinden. Alleen tijdens de kerstvakantie wordt hel misschien wat moeilijk om elke dag de vaccinatiecentra te openen.”

Middenkempen

In de eerstelijnszone Middenkempen worden na de sluiting van het vaccinatiecentrum in Tielen (Kasterlee) alle prikken gegeven op het militair domein in Grobbendonk. De voorbije weken waren dat er gemiddeld tussen de 1.000 en de 1.500 per week. Maar dit aantal wordt zeer binnenkort gevoelig opgetrokken tot zo’n 6.000 per week. ELZ Middenkempen bestaat uit de gemeenten Grobbendonk, Vorselaar, Herenthout, Herentals, Olen, Kasterlee en Lille.

Nu het toedienen van de derde prik aan 65-plussers op kruissnelheid komt, zullen ook de openingsuren van het vaccinatiecentrum uitgebreid worden. “Het is onze intentie om het vaccinatiecentrum op het militair domein te behouden, ook als de hele bevolking straks een derde prik moet krijgen”, zegt Marianne Verhaert (GiB), burgemeester van Grobbendonk.

“We zitten met defensie rond de tafel over het langer dan voorzien gebruikmaken van de loods. Het is niet alleen een geschikte locatie, we hebben op die plaats ondertussen ook al flink wat ervaring opgedaan om alles vlot te laten verlopen. Een sporthal gebruiken als vaccinatiecentrum heeft ook gevolgen voor mensen die willen gaan sporten. Dat nadeel heb je niet in een hal van defensie.”

“De vrijwilligers om de centra te bemannen blijven gelukkig enthousiast”, zegt Verhaert. “Het team in Grobbendonk kreeg al versterking uit Tielen, waar sommige vrijwilligers het spijtig vonden dat het vaccinatiecentrum dicht ging.”

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws