© ATV

Oom die neefje Ilias meenam riskeert ook in beroep straf wegens ontvoering

Berchem, Mortsel, Wilrijk -

Voor het hof van beroep werd vrijdag de zaak tegen Benyamine E.M. over de ontvoering van zijn neefje behandeld. Het parket-generaal vroeg de bevestiging van het eerste vonnis. E.M. zelf gaat voor de vrijspraak. “Het was een grote inschattingsfout”, aldus zijn advocaat.

De 27-jarige Benyamine E.M. uit Berchem werd in maart veroordeeld tot vier jaar cel met probatie-uitstel. De correctionele rechtbank bevond hem schuldig aan de ontvoering van zijn neefje, de 12-jarige Ilias uit Mortsel. De jongen was op 17 september 2020 niet op school aangekomen en werd pas drie dagen later teruggevonden. In het gezelschap van zijn oom Benyamine was Ilias via Ternat en Pepingen naar Steenkerke gereisd.

Gedurende de drie dagen dat de jongen vermist was, organiseerden vrijwilligers zoekacties over het hele land. Overal werden affiches met de foto van Ilias opgehangen. Bij het aantreffen van het duo in Steenkerke, verklaarde oom Benyamine dat hij nooit kwade bedoelingen had.

Inschattingsfout

E.M. wilde verdwijnen en de rust opzoeken, zijn neefje wilde zelf meegaan. “We wilden gewoon plezier maken”, herhaalde E.M. vrijdag voor het hof. “We wilden op vakantie, zonder slechte bedoelingen. We zouden enkele weken samen kamperen, ik zou nog wat langer blijven en Ilias zou terug naar huis gaan. Het was fout dat ik niets aan zijn ouders heb gezegd.”

Volgens het parket-generaal gebruikte E.M. een list om zijn neefje mee te nemen en ging het om meer dan een inschattingsfout. “Hij had alles voorbereid en gepland door inkopen te doen. Hij loog over een quarantaine en hield doelbewust zijn locatie geheim”, aldus de procureur-generaal. Hij vroeg de bevestiging van het eerste vonnis.

De advocaat van E.M., Ergun Top, pleitte de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft die reis voor zichzelf georganiseerd, het was Ilias die mee wilde. Hij heeft dat toegelaten, maar had nooit de intentie de jongen te onttrekken aan ouderlijk gezag.” Volgens Top toont de route van de twee - “via de Boomsesteenweg, de Ikea in Ternat en een ijsboer” - dat ze zich niet verborgen hielden. “Dat hij zijn gsm uitzette was om rust te hebben, niet om niet gevonden te worden. De afscheidsbrief van Ilias (waarin die schreef anderhalf jaar weg te gaan, red.) hielp hij enkel verbeteren.” Volgens Top was er dan ook geen sprake van een list tegen Ilias, noch tegen de ouders van de jongen.

Ondergeschikt aan de vrijspraak vroeg Top een werkstraf, hij vertelde ook dat zijn cliënt zich nog steeds laat begeleiden door een autismecoach. Het hof doet uitspraak op 10 december.

(sare)

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Berchem in als startgemeente.

Nu in het nieuws