© Belga

Klimaatcoalitie en Youth for Climate voeren actie in Glasgow: “Ronduit vernederend”

“België, je zet ons voor schut.” Dat was vrijdagochtend de boodschap van een protestactie van Klimaatcoalitie, een coalitie van meer dan negentig organisaties uit het Belgische maatschappelijke middenveld, en Youth for Climate aan de ingang van de VN-klimaattop COP26 in Glasgow. Vergezeld van gezang, bedekten de actievoerders symbolisch hun gezicht uit schaamte voor het uitblijven van een Belgisch akkoord over de klimaatinspanningen.

Bron: Belga

De gesprekken over de verdelingen van de klimaatinspanningen tussen het federale en de regionale niveaus liepen dinsdag spaak. Bovendien treedt België ook niet toe tot de zogenaamde High Ambition Coalition, die alle landen aanmaant om uitstootdoelstellingen aan te nemen die de opwarming van de aarde onder 1,5 graden Celsius kunnen houden.

“De verwachtingen waren hooggespannen bij het begin van COP26”, klinkt het bij de Klimaatcoalitie. “Maar ondanks grote uitspraken en beloftes, begrijpen onze politici blijkbaar nog steeds de urgentie van de klimaatcrisis niet. We zijn beschaamd dat ons land nog maar eens de klimaattrein heeft gemist. Dat is nefast voor onze geloofwaardigheid.” Youth for Climate noemt het niet toetreden tot de High Ambition Coalition “ronduit vernederend”.

Daarom roepen beide organisaties de verschillende ministers op om opnieuw rond de onderhandelingstafel plaats te nemen om zo voor het einde van 2021 een akkoord te bereiken.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws