Ook de druk op de Kempense ziekenhuizen nam deze week fors toe, maar die ligt toch een pak lager dan een jaar geleden. 

Ook de druk op de Kempense ziekenhuizen nam deze week fors toe, maar die ligt toch een pak lager dan een jaar geleden. © Kristof Vadino

Piek dan toch nog niet bereikt: corona breekt weer records in de Kempen

Kempen -

Bij aanvang van het verlengde weekend telden de 27 Kempense gemeenten in één dag tijd maar liefst 727 nieuwe coronabesmettingen, een absoluut record. En dat amper één dag nadat de groei leek te plafonneren.

Hans Otten

Experten hadden vooraf aangekondigd dat het daggemiddelde van nieuwe besmettingen rond 11 november niet langer zou aangroeien, maar weer dalen. Dat punt leek begin deze week nagenoeg bereikt te zijn in de Kempen, waar het coronavirus momenteel veel harder om zich heen grijpt dan elders in het land. Begin deze week kwamen er op weekbasis nog 453 besmettingen per dag bij, amper 13% meer dan het gemiddelde van een week eerder. In liefst tien van de 27 gemeentes lag het weekcijfer voor het eerst sinds lang ook weer lager dan in de week voordien. Alles wees erop dat de vierde golf inderdaad zijn piek bereikt had en vanaf nu weer zou gaan dalen.

Maar aan de vooravond van Wapenstilstand schoot de teller plots toch weer de hoogte in. Met 727 nieuwe besmettingen in één dag tijd werd het vorige record van 541 zonder meer verpulverd. Het gemiddelde schoot omhoog naar 504 positieve testen per dag in de voorbije zeven dagen. Ter vergelijking: op zijn hoogtepunt piekte de tweede golf van een jaar geleden op 352 besmettingen per dag.

Verdrievoudiging

De meeste besmettingen kwamen er de voorbije zeven dagen bij in Turnhout (267), Mol (263), Westerlo (241), Geel (240), Herentals (221) en Kasterlee (211). In vergelijking met de week voordien tekent Arendonk een verdriedubbeling van het aantal besmettingen op (van 49 naar 158 in één week), in Balen en Mol gaat het om een verdubbeling. In Grobbendonk, Lille en Merksplas is het weekcijfer dan weer gedaald in vergelijking met de week voordien.

Ook de druk op de Kempense ziekenhuizen neemt fors toe. Voor de vier ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) gaat het om een stijging van een veertig- naar een zestigtal patiënten, van wie een tiental op intensieve zorgen verblijft. Deze cijfers schommelen dagelijks.

Wel wijst het ZNK er nog eens op dat de hoge vaccinatiegraad in de regio een groot verschil uitmaakt. Hoewel het aantal besmettingen nu veel hoger ligt dan in de tweede golf een jaar geleden, lag toen een veelvoud van nu aan Covidpatiënten in de ziekenhuizen. “Daarnaast stellen we vast dat de gevaccineerde patiënten vandaag sneller en beter herstellen, waardoor een kortere opnametijd vereist is.” Het maakt het nu ook mogelijk dat het ZNK de reguliere zorg nog altijd op kwalitatieve wijze kan aanbieden.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws