©  BELGA

België schroeft bijdrage aan internationale klimaatfinanciering komende jaren omhoog

België heeft woensdag op een zogenaamd ‘side event’ op de VN-klimaatconferentie COP26 in Glasgow een stand van zaken gegeven van de bijdragen aan de internationale klimaatfinanciering in het verleden en de vooruitzichten voor de toekomst. Daaruit blijkt dat het budget dat naar wereldwijde projecten in de strijd tegen de klimaatopwarming gaat de komende jaren zal worden opgekrikt.

Bron: Belga

Op het event tekenden federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir, Brussels minister voor Klimaat Alain Maron en Waals klimaatminister Philippe Henry present. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir moest verstek laten gaan wegens een actuadebat in het Vlaams parlement. De verschillende aanwezige ministers verklaarden stuk voor stuk dat hun bijdragen de komende jaren omhoog zullen gaan, waarmee ze zich achter de oproep schaarden dat er meer financiering moet gaan naar klimaatadaptatie en -mitigatie in de arme landen, een van de centrale thema’s op COP26.

Nieuw was dat Henry aankondigde dat het budget van Wallonië volgend jaar met zowat 50 procent zal worden verhoogd, goed voor een extra som van 4 miljoen euro en een totaalbedrag van circa 12,5 miljoen euro. Het federale niveau trekt, zoals eerder al aangekondigd, de bijdrage op met 70 procent in vergelijking met 2020, tot 112,5 miljoen euro in 2022. Ook Brussel zal meer bijdragen met 20 procent extra in 2021 (van 2,25 naar 2,75 miljoen). Het budget voor 2022 is nog niet afgeklopt, omdat dat zal afhangen van de interfederale onderhandelingen omtrent de klimaatinspanningen en de verdelingen van de inkomsten uit emissierechten op Europees niveau. Vlaanderen zou geen extra budget uitgetrokken hebben.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws