©  BELGA

Zuhal Demir: “Loze beloftes helpen ons klimaat niet vooruit”

Loze beloftes helpen ons klimaat niet vooruit. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in een reactie op de kritiek die ze krijgt van de Activisten van Youth for Climate, gesteund door de Klimaatcoalitie.

Bron: Belga

Youth for Climate protesteren woensdag voor het kabinet van minister Demir (N-VA). Zo willen ze hun woede tonen over de weigering van de Vlaamse minister om deel te nemen aan de High Ambition Coalition.

De High Ambition Coalition is een groep landen die meer klimaatambitie willen. De Europese Unie zei klaar te zijn om toe te treden, net als onder meer lidstaten Duitsland, Frankrijk en Nederland. België vervoegt de coalitie niet, omdat Vlaanderen zich verzet.

Loze beloften tekenen helpt ons klimaat niet vooruit, zegt minister Demir woensdag in een reactie. Ze geeft ook een sneer naar de klimaatambitie van het federale niveau. “In de HAC-statement staat letterlijk ‘Halt inefficient fossil fuel subsidies as soon as possible’ oftewel ‘Zo snel mogelijk stoppen met fossiele subsidies’. Hoe kan België dit ondertekenen met een federale regering die net het tegenovergestelde doet?” Daarmee refereert minister Demir naar de gascentrales die de federale regering wil bouwen om de overgang te maken naar duurzamere energie. Demir weigerde dinsdag de vergunning voor zo’n centrale in Vilvoorde.

Minister Demir voegt daar aan toe dat Vlaanderen nog steeds het akkoord van Parijs onderschrijft “met een duidelijk juridisch engagement en een streven naar een beperking van de opwarming tot 1,5 graden. Vlaanderen is ook ten volle bereid daar stevige inspanningen voor te doen.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws