Wordt het Cultuurcentrum Mol, CUMO of 24CC? 

Wordt het Cultuurcentrum Mol, CUMO of 24CC? © Bert De Deken

POLL. Verdeelde meningen over naamsverandering van Mols cultuurcentrum ’t Getouw

Mol -

Heet cultuurcentrum ’t Getouw binnenkort Cultuurcentrum Mol, CUMO of 24CC? Nog tot 5 december kan gestemd worden op de nieuwe naam voor het Molse cultuurcentrum. Uit een steekproef tijdens de wekelijkse markt blijkt dat de meningen flink verdeeld zijn.

Annelies Frederickx

De naamsverandering zorgde in de gemeente al voor controverse. Op sociale media laten vooral de tegenstanders hun stem horen. Ze trekken het nut van de naamsverandering in twijfel en pleiten voor het behoud van ’t Getouw. Ook tijdens de dinsdagmarkt was dit het meest gehoorde commentaar.

“Geen enkele van die nieuwe namen spreekt aan”, vindt Alice Geenen. “Ze klinken gewoonweg niet goed en hebben ook niet veel betekenis. Als je het mij vraagt, wordt de huidige naam best behouden. ’t Getouw legt een duidelijke link naar wol en iedereen is hier nu ook mee vertrouwd. Men kiest blijkbaar een andere naam omdat mensen hun weg niet vinden naar de juiste locatie, maar dat is volgens mij een verkeerde reden. Of men in het administratief, dan wel in het cultuurcentrum moet zijn, kan men simpelweg ontdekken door goed het adres te lezen. Bovendien kan men die verwarring op een simpele manier wegnemen door duidelijke borden te plaatsen naar het administratief centrum en de verschillende culturele zalen.”

Geen enkele nieuwe naam spreekt Alice Geenen aan.

Geen enkele nieuwe naam spreekt Alice Geenen aan. © Bert De Deken

“Ik vind een naamsverandering niet nodig”, meent Mai Van Herck. “Iedereen kent ’t Getouw en de naam is volledig ingeburgerd. Op toegangstickets staat steeds vermeld in welke zaal of waar men moet zijn, net als op een uitnodigingsbrief. Een simpele blik op het adres neemt volgens mij alle verwarring weg. Van de drie voorstellen vind ik CUMO totaal niet gepast. Wat mij betreft heeft 24CC wel iets, dat klinkt het best.”

“Wij gaan voor Cultuurcentrum Mol”, verklappen Yvette en Fons. “Van de drie mogelijkheden klinkt Cultuurcentrum Mol het best en met die benaming is wat bedoeld wordt ook heel herkenbaar. We weten niet waar 24CC voor staat of wat het betekent. CUMO vinden we helemaal nietszeggend. Cultuurcentrum Mol is de simpelste en duidelijkste naam. Dankzij de naamsverandering zal er een beter onderscheid gemaakt worden. Mensen uit de buurt weten waar ze naartoe moeten, maar voor niet-Mollenaars kan de naam ’t Getouw inderdaad verwarring veroorzaken.”

Fons en Yvette kiezen voor Cultuurcentrum Mol.

Fons en Yvette kiezen voor Cultuurcentrum Mol. © Bert De Deken

Willy Slegers is een heel andere mening toegedaan. “Ik vind geen enkele van de voorstellen goed, omdat ze niet refereren naar het centrum. ’t Getouw is echt de perfecte naam, omdat die verwijst naar de vroegere textielnijverheid. Ik ging hier vroeger naar school en heb de oude fabriek nog gekend, waar nu ’t Getouw staat. Daarom hou ik gevoelsmatig het liefst vast aan die naam. Als ik echt moet kiezen tussen de drie voorstellen, ga ik voor CUMO. Als het echt niet anders kan, lijkt mij die naam het meest geschikt.”

“Wat mij betreft mag de naam ’t Getouw gewoon behouden worden”, meent Dieter Verreyt. “Iedereen is ermee vertrouwd, dus waarom zou men die wijzigen? Als ik echt moet kiezen, draagt 24CC mijn voorkeur weg. Die naam heeft wel iets. Ik vind het vooral leuk dat er met die 24 ook een link wordt gelegd naar de buurgemeenten Dessel, Balen, Meerhout en Retie.”

Dieter Verreyt pleit voor het behoud van ’t Getouw.

Dieter Verreyt pleit voor het behoud van ’t Getouw. © Bert De Deken

Giselle Caeyers en Anja Berghmans geven dan weer de voorkeur in Cultuurcentrum Mol. “Die naam dekt volledig de lading. De andere voorstellen spreken ons minder aan. Cultuurcentrum Mol klinkt het mooist, al lijkt het ons niet nodig dat de naam van ’t Getouw veranderd.”

“Wij wonen nog niet lang in Mol en we wisten eerlijk gezegd niet dat het cultuurcentrum ’t Getouw heet. We dachten dat enkel het administratief centrum zo heette”, verklappen Firgel Ges en Jordy Van Halem. “Cultuurcentrum Mol klinkt ouderwets, dus voor ons mag het CUMO worden. Dat voelt modern aan en onthoud je het best. Die naamsverandering gaat er alvast voor zorgen dat er geen verwarring meer kan zijn zoals bij ons.”

Herman en Diane kiezen voor CUMO en 24CC

Herman en Diane kiezen voor CUMO en 24CC © Bert De Deken

Herman Van Broekhoven en Diane Geenen uit Balen houden er elk een aparte mening op na. “Ik vind dat het CUMO moet worden, want dat klinkt het best”, verklapt Diane. “En ik ben voorstander van 24CC”, voegt Herman daar snel aan toe. “Die 24 is een mooie verwijzing naar de buurgemeenten en zo voelt iedereen zich betrokken. De naam ’t Getouw is ondertussen al jarenlang in gebruik en mag vernieuwd worden. Vernieuwing is goed, ook voor cultuur.”

Voor Ingrid Verbruggen hoeft er niets te veranderen.

Voor Ingrid Verbruggen hoeft er niets te veranderen. © Bert De Deken

Ingrid Verbruggen is dan weer niet te vinden voor die vernieuwing. “Wat mij betreft hoeft er niets te veranderen”, reageert ze heel gedecideerd. “De huidige naam is heel geschikt en ik snap dus niet waarom men die wil veranderen. Als het van mij afhangt, blijft de naam ’t Getouw dus behouden. Als ik toch moet kiezen voor één van de drie nieuwe namen, gaat mijn voorkeur uit naar Cultuurcentrum Mol. Maar dan echt wel als tweede keuze.”

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mol in als startgemeente.

Nu in het nieuws