©  rr

11 jaar cel voor spil in Antwerpse smokkel, 160 miljoen nepsigaretten onderschept

Antwerpen -

Het hof van beroep in Antwerpen heeft de 55-jarige Mustafa Avci veroordeeld tot elf jaar cel. Avci en enkele andere mannen werden schuldig bevonden aan de omvangrijke smokkel van namaakparfum en nepsigaretten. Het hof beval ook zijn onmiddellijke aanhouding.

sare, nelo

Het dossier rond Mustafa Avci draaide rond feiten van tien jaar geleden. De organisatie van de 55-jarige Nederlander hield zich toen bezig met de gigantische smokkel van namaaksigaretten en namaakparfum. Via de haven van Antwerpen werden meer dan 160 miljoen nepsigaretten en 31.000 flesjes nepparfum van dure merken als Dior, Armani en Prada gesmokkeld. Althans, dat is wat in beslag genomen kon worden in vijftien containers. “Bijna dubbel zoveel containers glipten door de mazen van het net en kwamen op de markt terecht, zonder betaling van de verschuldigde belastingen”, stelt het hof.

Twee dossiers met de Turks-Nederlandse Avci als spilfiguur werden nu samen behandeld. Het hof van beroep oordeelde dat Avci overduidelijk de leider van de criminele organisatie was. Verschillende getuigen en medeverdachten duidden hem aan als ‘big boss’. Het hof vond wel dat de redelijke termijn overschreden is, daarom kreeg Avci vijf en zes jaar cel. Hij moet in totaal 120.000 euro boete betalen en krijgt een jarenlang beroepsverbod.

Het hof beval ook de onmiddellijke aanhouding van de man. Avci staat al lange tijd internationaal geseind op de website van Interpol, Roemenië zoekt hem in een dossier rond sigaretten- en parfumsmokkel. Ook tegen medeverdachte Mehmet D. – het manusje-van-alles – werd de onmiddellijke aanhouding bevolen. D. werd tot vier jaar cel veroordeeld. Oude bekende Kristof D.R. uit Schilde, eerder veroordeeld voor een kluizenkraak in de KBC-bank in de Boerentoren, kreeg als stroman achttien maanden cel. “Ze hadden beslissingsrecht in de criminele organisatie van Avci”, zegt het hof.

Ettelijke honderdduizenden euro werden verbeurd verklaard. Over de schadevergoedingen zal later nog een uitspraak worden gedaan, het hof kende de gedupeerde firma’s voorlopige schadevergoedingen van in totaal enkele honderdduizenden euro toe.

LEES OOK: Staat ziet miljoenen in rook opgaan door illegale sigarettenhandel: “Hoe hoger de accijnzen, hoe meer fraude”

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws