Moordpoging op ex en opzoekingen over leven in gevangenis: twaalf jaar cel

Deurne -

Xavier L. uit Deurne is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moordpoging op zijn vrouw in hun woning. Voor de wurging zocht L. op internet naar informatie over leven in de gevangenis. “Er is dus wel degelijk sprake van voorbedachtheid”, aldus de rechtbank.

Het slachtoffer overleefde de feiten volgens de rechtbank enkel dankzij veel geluk en de ervaring van de hulpdiensten. Xavier L. had haar met een snoer gewurgd, werkte haar tegen de grond en bleef al zijn kracht gebruiken tot er schuim en bloed uit de mond van zijn (ex-) vrouw kwam. “Op basis van de gebruikte manier en het feit dat hij al zijn kracht inzette, is de intentie tot doden bewezen”, oordeelt de rechtbank.

Ook de voorbedachtheid staat vast. Zeven dagen voor de wurging begon L. opzoekingen te doen op internet. Hij zocht naar informatie over wurging en naar details over het leven in de gevangenis. Zo zocht hij naar ‘Krijgt een gevangene nog pensioen?’, ‘Wat is de huurprijs voor een tv in de gevangenis?’ en ‘Mag je roken en eten in de cel?’. Naar eigen zeggen deed L. dat uit nieuwsgierigheid omdat hij een serie over het gevangenisleven volgde. “Die vage verklaringen zijn manifest ongeloofwaardig”, oordeelt de rechtbank.

Weloverwogen moordpoging

 

 ©  rr

Ook het gedrag van L. na de feiten speelt in zijn nadeel. Pas na overleg met zijn broer belde de man de hulpdiensten, hij reanimeerde niet en zat rustig een sigaret te roken toen de ambulance aankwam. “Alles wijst op een weloverwogen plan om zijn vrouw te vermoorden”, oordeelt de rechtbank.

De Deurnese vijftiger werd dinsdag veroordeeld tot twaalf jaar cel, de rechtbank beval ook zijn onmiddellijke aanhouding. “De feiten zijn bijzonder ernstig. L. dacht ook niet na over de gevolgen voor hun vier gemeenschappelijke kinderen”, luidde het.

Het ging al een tijdje slecht tussen het stel. Het slachtoffer had daarom in september 2020 beslist om een punt te zetten achter het 27-jarige huwelijk. Op 16 oktober was ze terug naar de gezinswoning in de Van Heetveldelei gekomen, omdat de twee een afspraak hadden bij de bank.

“Dubbel gevoel”

Het slachtoffer reageerde na afloop van de zitting opgelucht. “Al heb ik een dubbel gevoel”, zegt ze. “Ik ben blij met de uitspraak maar ik moet nu natuurlijk wel aan mijn vier kinderen zeggen dat hun vader twaalf jaar cel gekregen heeft.”

 sare

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Deurne in als startgemeente.

Nu in het nieuws