Luisterend Oog brengt gebarentaal, gesproken taal en muziek samen in bruisend cabaret: “Het is een fijne kruisbestuiving”

Mechelen, Antwerpen -

De Mechelse vzw Luisterend Oog en het Antwerpse Burlesque Sinners Dollhouse zetten deze week de kerk van het Cultuurcentrum Mechelen op stelten met hun totaalspektakel Cabaret. Ze combineren gebarentaal, gesproken taal en muziek tot een bruisend geheel vol humor, emotie en een flinke portie sexappeal. “Iedereen heeft zijn talenten en zijn problemen, maar je moet ervoor gaan”, vat initiatiefnemer Rudy Blauwbloeme (55) het concept samen.

Jasmin Van San

Met al vier voorstellingen achter de rug en nog twee in het verschiet, zitten de vijf vrienden achter gebaren-toneelgroep Luisterend Oog alweer bijna aan het einde van hun tweejaarlijkse avontuur. Bea Vilain, Marijke Drijvers, Luc Mees, Ingrid Depoortere en Rudy Blauwbloeme hebben ondertussen al negen producties op hun repertoire staan. Het begon allemaal in 2003, toen enkele afgestudeerden van de opleiding graduaat doventolk van het CVO - Mechelen de handen in elkaar sloegen.

“Het laatste jaar van onze opleiding moesten we als eindwerk Night of the Proms tolken”, vertelt initiatiefnemer Rudy Blauwbloeme. “In dat kader ben ik zo gebeten geraakt door het tolken van muziek dat ik er iets mee wilde doen.” Op achttien jaar tijd bracht Luisterend Oog al negen producties op de planken. “Gebarentaal is geen taal van gehandicapten. Het is een volwaardige taal zoals elke taal, die iedereen voor een stuk in zich heeft en ook voor een deel begrijpt. Zelfs al heb je er geen kennis van. Daar willen we een lans voor breken”, legt Blauwbloeme uit.

LEES OOK: COLUMN. Als een winnaar

De dansers van Burlesque Sinners Dollhouse waren meteen gewonnen voor het concept. © Jan Van der Perre

Ingrid Depoortere, Bea Vilain, Marijke Drijvers, Luc Mees en Rudy Blauwbloeme van Luisterend Oog. © rr

Huzarenstukje

Een voorstelling in elkaar steken die gesproken taal, muziek en gebarentaal combineert is een waar huzarenstukje. “We vertrekken telkens volledig van nul. Het grootste werk is de vertaling naar het Nederlands en naar de Vlaamse Gebarentaal”, weet Blauwbloeme. De groep brengt de muziek namelijk niet woordelijk. “We gaan op zoek naar de betekenis van het nummer. Waarom heeft de componist het geschreven, wat bedoelde de schrijver?” Zelfs het ritme moet worden weergegeven. “Voor deze voorstelling werken we met cd’s, maar als we zouden werken met een livezanger die bijvoorbeeld vals zingt, dan zou de dove dat ook moeten zien aan ons”, grinnikt Blauwbloeme.

Het mooiste voorbeeld vindt Rudy Bohemian Rhapsody van Queen. “Iedereen brult dat mee, maar eigenlijk gaat het over het feit dat een man iemand vermoord heeft, er een proces van komt en dat hij wordt terechtgesteld. Daar staan wij als horenden vaak niet bij stil. Ook dat proberen wij zo volledig mogelijk weer te geven”, legt Rudy uit. “Er zat een dove in de zaal die het heel mooi verwoordde: ‘Dat is voor mij muziek wat jullie doen. Omdat jullie het verhaal ook brengen’.”

De boodschap die Rudy en zijn toneelgroep met Cabaret willen brengen? “Het leven met zijn ups and downs is de moeite waard. Iedereen heeft zijn talenten en zijn problemen, maar je moet ervoor gaan. Pak je leven in handen”, klinkt het vol enthousiasme.

Bea Vilain en Rudy Blauwbloeme verwelkomen het publiek. © Jan Van der Perre

“Door de expressiviteit van onze dans en onze mimiek kregen alle aanwezigen de sfeer van de muziek mee”, vertelt danslerares Sarah Dries (rechtsonder). © Jan Van der Perre

“Meteen verkocht”

Via burlesquedanseres Leen Hendrickx (Lady Dots), een tolk gebarentaal die eerder ook al meewerkte aan een van hun producties, kwam Luisterend Oog in contact met Sarah Dries (Lilith D’Licious) van de Antwerpse dansschool Burlesque Sinners Dollhouse. “Sarah’s grote theorie is antibodyshaming. Dat je je eigen lijf hebt en dat je dat moet gebruiken in je leven en er geen schaamte voor moet hebben. Of het nu dik, dun, oud of jong is. Dat vonden we een heel mooie inclusieve gedachte”, legt Blauwbloeme uit.

“We vinden het belangrijk om sociaal geëngageerd te zijn, dus toen we de vraag kregen om mee te werken aan een cabaretshow voor zowel horenden, doven als slechthorenden, waren we meteen verkocht”, reageert danslerares Sarah Dries (30). De dertien dames en vijf heren die elkaar voor de verschillende voorstellingen afwisselden, zorgden met hun sensuele uitstraling voor net dat tikkeltje meer. “De reacties waren heel fijn. Door de expressiviteit van onze dans en onze mimiek kregen alle aanwezigen de sfeer van de muziek mee, ook al konden ze deze zelf niet horen.”

Enkele romantische en uitdagende scènes in Cabaret zorgden hier en daar voor blozende kaken in het publiek. Dat was ook voor de acteurs even wennen. “Onze actrices Marijke en Bea hebben door het vele oefenen samen met de burlesquedames echt wel hun grenzen kunnen verleggen”, weet Blauwbloeme. “We hebben een heel hechte band onderling, we vertrouwen elkaar 100%, maar voor een zaal gaan staan en dat zomaar te durven is nog een andere zaak. Door de samenwerking werd het nog gemakkelijker om meer in het verhaal te kruipen. Het was een heel fijne kruisbestuiving.”

“Er zat een dove in de zaal die het heel mooi verwoordde: ‘Dat is voor mij muziek wat jullie doen. Omdat jullie het verhaal ook brengen’”, vertelt Blauwbloeme. © Jan Van der Perre

Met een geheel van gebaren, dans, muziek en licht zorgen de acteurs voor menig kippenvelmoment. © Jan Van der Perre

Buitengewoon Meedoen

De twee resterende cabaretvoorstellingen van Luisterend Oog op woensdag 10/11 en donderdag 11/11 zijn reeds uitverkocht. “Maar er staan binnenkort zeker nog kleinere initiatieven op het programma. Ik raad de mensen aan om onze website in de gaten te houden”, geeft Blauwbloeme nog mee. Wie alvast een voorproefje wenst, kan wel nog deelnemen aan de workshops Vlaamse Gebarentaal die deel uitmaken van de najaarscampagne ‘Kom terug uit je kot’ van de Mechelse adviesraad voor personen met een beperking. “Bij mensen met een beperking kan gebarentaal een enorme steun zijn om zich uit te drukken”, weet Blauwbloeme als voorzitter van de adviesraad. “We hebben al twee lessen achter de rug en het was echt fenomenaal. Echt iedereen is welkom, het is volledig inclusief.”

De workshops vinden plaats op woensdag 10 november en op woensdag 24 november telkens om 14u in het bezoekerscentrum van het Vrijbroekpark. Deelnemen kost 3 euro (inclusief drankje), vooraf inschrijven is noodzakelijk.

www.luisterendoogvgt.be; sinnersdollhouse.be; www.mechelen.be/buitengewoon-meedoen, inschrijven voor de activiteiten op 10 en 24 november kan via rudyblauwbloeme@hotmail.com of 0476.63.70.19

De wisselwerking tussen de dames van Burlesque Sinners Dollhouse en de acteurs van Luisterend Oog zorgt voor heel wat ambiance. © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws