©  BELGA

 

 ©  BELGA

1 / 2

De Great Old leeft weer: verbeten Antwerp verjaagt de crisis met zege tegen Anderlecht

Antwerp heeft gedaan wat het moest doen. De maat nemen van Anderlecht, óp bekoorlijke wijze. Onder leiding van een energieke Nainggolan, die zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde, en dankzij goals van Yusuf en Frey, klom de Great Old zondagavond naar een gedeelde tweede plaats in de stand. De dreigende donderwolken boven het Bosuilstadion zijn zo verdreven. Daar zal coach Brian Priske, met het ingaan van de interlandbreak, niet rouwig om zijn.

Diederik Geypen

LEES OOK: ONS OORDEEL. Hoge cijfers bij Antwerp, uitblinker Nainggolan toont zijn kunnen

Priske had wel wat verrassingen in petto na de blamage tegen Fenerbahçe. Hij wisselde zijn ploeg op liefst vijf posities. Nainggolan, donderdag er nog niet bij, stond na zijn spierscheur weer in de ploeg. Ook de zeventienjarige Dwomoh startte, net als Seck. Voor die laatste was dat alweer geleden van 13 augustus uit bij Charleroi. Kompany greep in op twee posities. Sardella verving de geschorste Murillo. Kouame kwam in de plaats van Raman, die op de bank plaatsnam net als Gouden Schoen en voormalig Antwerp-spelmaker Refaelov.

Radja fusilleert de lat

Antwerp moest reageren na het magere drieluik Westerlo-Cercle-Fenerbahçe, en kon daarvoor opnieuw op zijn twaalfde man rekenen. Na een slordig begin van beide ploegen, tikte Frey toch eens goed door tot bij Benson. De vleugelaanvaller was, net als donderdag overigens, de bedrijvigste Antwerpenaar voor rust.

Ook Dwomoh – met enkele deviaties in één tijd – en Engels – met zijn duelkracht tegen Kouame – scoorden al snel punten. Maar de opvallendste man was niet toevallig Nainggolan. De ex-Rode Duivel had geen last van te weinig wedstrijdritme, hoewel hij zes matchen geblesseerd moest toekijken. Hij recupereerde ballen, verlegde het spel en trapte zoals alleen hij dat kan snoeihard tegen de dwarsligger. De vierkante palen van weleer hadden het bij zoveel buskruit sowieso begeven.

Verder was de kansenoogst aan beide kanten mager. Daarvoor was het voetbal bij momenten te traag. Seck vloerde nog bijna zijn eigen doelman. Kouame kopte met de rust in zicht over. De eerste helft doofde uit, maar het begin van de tweede periode was verschroeiend. Butez hield El Hadj met een voetreflex van de 0-1. Aan de overkant trapte Frey in het zijnet.

Dodelijke omschakeling

Naar de eigen spionkop stak stamnummer 1 een tandje bij. Butez onderschepte een kopbal van Kouame en verlegde bliksemsnel het spel. Via Frey, Benson en opnieuw Frey belandde het leer bij Yusuf, die zijn eerste van het seizoen maakte.

Toen Harwood-Bellis zich misrekende in het duel, en op de voet van Frey ging staan, legde scheidsrechter Lardot na het bekijken van de beelden de bal op de stip. Frey trapte zijn veertiende van het seizoen in twee tijden binnen. De thuisfans dansten op de banken, en Priske gooide, bij zoveel vurigheid na de pauze, zijn regenjas aan de kant. In de beker en in Europa wilde het niet lukken voor Antwerp, maar in de competitie blijft Antwerp met een 27 op 42, en een gedeelde tweede plaats samen met Club Brugge, ook bij het ingaan van de derde interlandbreak bovenaan meedraaien.

    Volg het nieuws over RAFC - Royal Antwerp FC overal.

    Download de GVA-nieuwsapp

    Gerelateerd

    Meer sportnieuws