© rr

8.000 euro aan gestolen geld belandt op rekening van Bonheidenaar: “Ik ben onschuldig, ik was mijn bankkaart verloren”

Bonheiden -

Een 24-jarige man uit Bonheiden stond vrijdag voor de Mechelse correctionele rechtbank omdat hij als geldezel zou hebben gewerkt. De man had een nieuwe bankrekening geopend en daarop werd 8.000 euro gestort, afkomstig van phishingactiviteiten met een vervalste bankwebsite. De man zei dat hij niets afwist van phishing en dat hij zijn bankkaart was verloren.

Theo Derkinderen

Twee jaar geleden deed een 73-jarige vrouw aangifte bij de politie dat 8.000 euro van haar bankrekening was verdwenen. Ze had een mail van haar bank gekregen en klikte in de mail een link aan. De informatie die ze moest ingeven kwam evenwel niet bij haar bank terecht, maar bij een bende oplichters.

“Uit het onderzoek bleek dat het gestolen geld op de rekening van A.V. uit Bonheiden was beland”, zei openbaar aanklager Catherine Van de Heyning. “Opvallend was dat man eind augustus, een goeie maand voor de feiten van phishing, een nieuwe bankrekening had geopend. Naar eigen zeggen alleen maar om zijn zakgeld op te storten. Zijn loon kwam op zijn andere bankrekening terecht. Voor ons is het duidelijk dat meneer een geldezel was. En alleen met de medewerking van mensen zoals A.V. zijn feiten van phishing mogelijk. Het geld komt op hun rekening terecht en wordt nadien door de zogenaamde cashers weer afgehaald. Zonder hun medewerking zou het voor de oplichters al veel moeilijker zijn om geld in handen te krijgen.”

Kwijtgespeeld

Tegen de Bonheidenaar werd een jaar cel met uitstel gevorderd. De man zelf ging echter voor de vrijspraak. “Ik was mijn nieuwe bankkaart heel snel kwijtgespeeld. Van dat verlies heb ik geen aangifte gedaan en ook Card Stop heb ik niet gecontacteerd. Maar blijkbaar is de kaart in handen van mensen met slechte bedoelingen terechtgekomen en hebben ze mijn bankrekening gebruikt”, zei de man. “Of mijn pincode ergens stond opgeschreven? Neen. Dat zou ik nooit doen.”

Daarop reageerde de openbare aanklager ook: “Zonder pincode is het onmogelijk om geld af te halen”.

De advocate van A.V. hield vol dat haar cliënt geen deel uitmaakte van een bende. “De man had tot voor kort nog nooit van de woorden phishing of geldezel gehoord. Tot plots de politie aan zijn deur stond.”

Uitspraak volgt op 3 december. tdk

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Bonheiden in als startgemeente.

Nu in het nieuws