©  BELGA

Tot 50 maanden cel voor oplichting via tweedehandswebsite

In Antwerpen zijn vrijdag negen personen veroordeeld tot celstraffen tot 50 maanden of werkstraffen voor hun rol in een grote zaak van informaticafraude. Zowat 140 slachtoffers zouden zijn opgelicht via een tweedehandswebsite, waarbij de spilfiguren van de bende het lieten uitschijnen dat ze voor een product hadden betaald.

Bron: BELGA

De feiten speelden zich af in 2016 en 2017. Spilfiguren Adhan E. O., zijn toenmalige vriendin Amal C. en haar broer Said C. kochten via 2dehands.be luxeproducten zoals dure gsm’s, laptops, tablets, handtassen en parfum zonder te betalen. Door een screenshot van een vals betalingsbewijs te tonen aan de verkoper, lieten ze die laatste telkens geloven dat ze wel betaald hadden.

De drie zetten zes kompanen in om de spullen in ontvangst te nemen en indirect leidde dat uiteindelijk tot hun ontmaskering. Een van de kompanen werd immers opgepakt in het kader van een drugsdossier en bij het uitlezen van zijn gsm trof de politie berichten over de pakjes aan die duidelijk maakten dat een afzonderlijk onderzoek naar informaticafraude zinvol was.

Alle betrokkenen legden al snel bekentenissen af, al bleven ze hun criminele activiteiten gewoon verderzetten na de eerste arrestaties en huiszoekingen. Naast het onrechtmatig verkrijgen van luxeproducten sloten ze trouwens ook gsm-abonnementen af met de bedoeling de bijhorende gsm’s te verkrijgen maar zonder uiteindelijk voor het abonnement te betalen.

De drie spilfiguren kregen van de rechter celstraffen tot 50 maanden opgelegd. Ook enkele kompanen kregen een (lichtere) celstraf, voor enkele anderen bleef het bij een werkstraf van 100 of 120 uur, onder meer omdat ze sinds de feiten op het rechte pad bleven. De spilfiguren moeten ook voor duizenden euro’s aan schadevergoedingen betalen aan hun slachtoffers. blg

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws