©  Peter Hilz

Havens Antwerpen en Zeebrugge bundelen krachten met Chili voor waterstofproductie

De havens van Antwerpen en Zeebrugge en Chili zullen intensief samenwerken voor groene waterstofstromen tussen Chili en West-Europa. Daarvoor hebben de verschillende partijen een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend in de marge van de COP26-klimaatconferentie in Glasgow.

Bron: Belga

“Die samenwerking zal de laatste barrières en leemtes wegnemen in de aanloop naar de effectieve opstart van groene productie, het opzetten van de logistieke keten tussen de continenten en de logistiek in de Belgische zeehavens en hun hinterland”, stellen de havens in een persbericht.

In het memorandum geven ze “blijk van hun belangstelling om samen te werken aan de belangrijke strategische kwestie van het opzetten van een corridor tussen hun landen voor het vervoer van groene waterstof of derivaten, geproduceerd in Chili en ontvangen in de Belgische havens, voor verdere distributie om aan de verwachte vraag in Europa te voldoen”.

Beide havens zijn van mening dat “waterstofdragers de geschikte energievorm zullen zijn om de overgang mogelijk te maken in sectoren zoals de zeescheepvaart, de chemie en de brandstof- en stoomproductie”.

De havens ontvangen, stockeren en verzenden belangrijke hoeveelheden energie naar afnemers van elektriciteit, warmte, chemie en vervoer. Port of Antwerp en Port of Zeebrugge zeggen deel te willen uitmaken van de Belgische en Europese klimaatoplossing door op te treden als hubs voor hernieuwbare energie, “gebruikmakend van hun infrastructuur, knowhow en netwerk om belangrijke volumes waterstof in te voeren en te ontplooien in het Europese hinterland”.

Port of Antwerp, Port of Zeebrugge en het Chileense ministerie van Energie zullen op regelmatige basis samenwerken om kennis, ervaringen en andere informatie uit te wisselen om de samenwerkingsmogelijkheden verder te verkennen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws