Een van de gladheidsmeters in de Antwerpse haven. 

Een van de gladheidsmeters in de Antwerpse haven. ©  rr, wdk

Wegen in havengebied worden intelligenter gestrooid met dank aan ‘gladheidsmeters’

Antwerpen, Beveren -

Ondanks de uitgestrektheid van de haven, zit (elektrisch) fietsen er in de lift. Voor hen, en ook het andere verkeer, wil het Havenbedrijf Antwerpen als wegbeheerder bij winterweer beter strooien. Daarom installeerde het op kritieke plaatsen ‘gladheidsmeters’ om de situatie en de nood zo goed mogelijk in te schatten. Maar hoe werkt dat?

In 2019 en 2020 heeft het Havenbedrijf met een infraroodcamera letterlijk de temperatuur genomen van de wegen in het havengebied. Die gegevens werden geanalyseerd en daar kwamen de twee koudste locaties uit. Op die plaatsen zijn dit eerder dit jaar gladheidsmeters geplaatst, een paal met een aantal sensoren in.

Sensoren

“De sensoren meten niet alleen de temperaturen van de weg, maar ook of die nat of droog is, en het restgehalte zout”, stelt het Havenbedrijf. “Zo voorspellen we nauwkeuriger winterse condities voor de haven, en is er een objectieve indicatie van hoe snel we opnieuw moeten strooien.”

“Rekening houdend met het klimaat en milieu moeten vervuilende vrachtwagens en machines bovendien minder vaak uitrijden, en belandt er minder zout in de omgeving. De installatie van gladheidsmeters kan op die manier juist kostenbesparend zijn.”

“We strooien 300 km wegen en 150 km fietspaden in het havengebied op beide oevers. We hopen op een kostenbesparing van 15% op vlak van materiaal, vervoer en personeel. Dat is een inschatting, want dit is het eerste jaar dat we de meters gebruiken.” Bovendien is geen enkele winter dezelfde.

Schade

Strooizout kan niet alleen de fiets, auto of asfalt aantasten, maar ook het milieu kan schade ondervinden, op zijn minst doordat ‘zonevreemde’ zoutminnende plantensoorten hun opmars kunnen maken. Ook amfibieën, zoals kikkers, zouden hinder kunnen ondervinden en trager worden, wat hen mogelijk kwetsbaarder maakt.

Dit zijn alvast de strooiroutes die het Havenbedrijf aandoet wanneer dat nodig is:

cm

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws