Tijdens het verlengde Allerheiligenweekend tekenden de Kempense gemeentes maar liefst 1.559 nieuwe coronabesmettingen op. 

Tijdens het verlengde Allerheiligenweekend tekenden de Kempense gemeentes maar liefst 1.559 nieuwe coronabesmettingen op. ©  Simon Mouton

Corona piekt in Kempen nu zelfs boven tweede golf uit

Kempen -

Tijdens het verlengde Allerheiligenweekend tekenden de Kempense gemeentes maar liefst 1.559 nieuwe coronabesmettingen op. Het virus scheert intussen toppen die boven de tweede golf van een jaar geleden uitsteken.

Hans Otten

Het slechte nieuws: in de voorbije zeven dagen zijn er in het arrondissement Turnhout gemiddeld 391 besmettingen per dag bijgekomen. Daarmee stijgt de coronasituatie nu zelfs boven de grote tweede golf van oktober-november 2020 uit, die op haar hoogtepunt - op de dag een jaar geleden - met 347 besmettingen per dag aangroeide. Opvallend is dat dit niet geval is als je het cijfer over het hele land bekijkt. Het ziet er jammer genoeg nog niet naar uit dat de huidige verspreiding zijn piek al bereikt heeft.

Het goede nieuws: de aangroei remt af in snelheid. Ging het een week geleden nog om een wekelijkse aanwas met ongeveer 90%, dan vertraagt die momenteel een beetje naar 62%.

De experts verwachten dat die vertraging zich de komende dagen nog sterker manifesteert. Dat wil zeggen dat de gemiddelde aangroei per dag nog enkele dagen blijft oplopen, maar minder snel dan in de voorbije week. Volgens de statistici mogen we vanaf 11 november pas echt weer aan een daling verwachten. Maar die start dan wel op een ongezien hoog niveau.

Nooit zo hoog

Die afremmende trend valt onder meer waar te nemen in steden en gemeentes die tien dagen geleden met een grote uitbraak te kampen kregen, zoals Beerse, Laakdal, Lille en Turnhout. Maar in heel wat andere gemeentes lijkt de exponentiële verspreiding van corona nu pas op gang te komen. In Dessel, Grobbendonk, Herselt, Hoogstraten, Kasterlee, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel en Vorselaar is het aantal bijkomende besmettingen in één week tijd meer dan verdubbeld in vergelijking met de voorgaande periode.

“In Herentals is corona eigenlijk nooit echt zo actief aanwezig geweest. Onze vorige piek in een van de vorige golven lag op 160 besmettingen in één week tijd, nu zitten we al over de 190 deze week”, zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) van Herentals. “We zien vooral dat het virus zich overal en in alle geledingen verspreidt. Zo moesten we vorige week het Hummeltjeshof sluiten vanwege besmettingen, bleef de middelbare school De Vesten twee dagen dicht en nogal wat diensten draaiden op een laag pitje. Dat wil niet zeggen dat er veel ernstig zieken zijn, maar mensen moeten in quarantaine of van thuis uit werken. Als je redder bent in het zwembad ligt dat natuurlijk moeilijk.”

Naast de jeugd doen zich in Herentals ook veel besmettingen bij de senioren voor. “Er zijn besmettingen in de drie woonzorgcentra in Herentals. Eerst in het stedelijke Sint-Anna, waar intussen met cohortzorg wordt gewerkt (met afgezonderde eenheden voor besmette bewoners, red.), maar intussen zijn er ook besmettingen in Vogelzang en Bremdael. Het virus weet zich weer sterker te verspreiden. Daarom gingen we vorige week al over tot mondmaskerplicht in onder meer publieke gebouwen. Hopelijk hebben de nieuwe maatregelen snel effect”, zegt Van Olmen.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws