De politie tijdens de invallen in 2019 in Antwerpen-Noord. 

De politie tijdens de invallen in 2019 in Antwerpen-Noord. ©  rr

Onderzoek naar clan Y. afgerond: parket wil 105 verdachten voor de rechtbank

Antwerpen -

In het onderzoek naar de handel en wandel van de Assyrische clan Y. uit Antwerpen-Noord wil het parket 105 verdachten voor de rechtbank brengen. De criminele organisatie zou op grote schaal cocaïne hebben ingevoerd en geld hebben witgewassen.

Sam Reyntjens

Na vier jaar onderzoek is het dossier tegen de clan Y. afgerond en zo goed als klaar om voor de rechtbank te komen. De kamer van inbeschuldigingstelling in het hof van beroep in Antwerpen buigt zich maandag over de bijzondere opsporingsmethoden. Als die goedgekeurd worden is het dossier klaar om voor de raadkamer te komen. Het parket zal daar de doorverwijzing van 105 verdachten vragen, zo blijkt uit de lijvige eindvordering die de aanklager opstelde.

De aanklager wil hen vervolgen voor een hele resem misdrijven. Als leiders van de criminele organisatie zien de speurders vier personen; clanhoofd Yuhanis ‘Bayram’ Y. (41), zijn neef Mecit Y (33)., de Azeri Bahadur H. (39) en de Albanees Denis Matoshi (32) alias Eldi Dizdari. Die laatste wordt ook gezien als een van de kopstukken van de Kompania Bello, een van de grootste internationale drugskartels.

Het parket wil vier leiders voor de rechtbank. In wijzerzin: Bayram Y., Denis Matoshi, Mecit Y. en Bahadur H. 

Het parket wil vier leiders voor de rechtbank. In wijzerzin: Bayram Y., Denis Matoshi, Mecit Y. en Bahadur H. ©  rr

Corrupte agenten en valse papieren

De clan Y. maakte zich volgens de onderzoekers schuldig aan de invoer van minstens 1,3 ton cocaïne. Allicht gaat het nog om veel meer drugs, maar in de meeste gevallen kon de politie de omvang van de partijen coke niet opmaken uit de onderschepte communicaties. Behalve drugssmokkel wordt de groep ook verdacht van het opmaken van valse identiteitsdocumenten voor kopstukken Denis Matoshi en Mecit Y. en voor Ermir ‘Cinco’ N., een Antwerpse Albanees die in verschillende grote drugsonderzoeken opduikt. Voor het opmaken van die documenten deed de bende een beroep op Serife G., een ondertussen ontslagen medewerkster van de stad Antwerpen. Ook voor twee politiemannen die op de loonlijst van de clan stonden vraagt het parket de doorverwijzing. Michael K. en Ivo G. zouden op vraag van Bayram Y. opzoekingen gedaan hebben in de computersystemen van de politie.

Het parket wil de clan Y. ook in haar portemonnee raken, het wil een groot deel van de verdachten ook voor de rechtbank brengen wegens witwaspraktijken. Grote geldbedragen die niet verklaard konden worden, werden cash op rekeningen gestort of werden gebruikt voor de aankoop van luxehorloges, juwelen, auto’s en vastgoed in binnen- en buitenland. Bayram Y. zou meer dan 400.000 euro cash betaald hebben aan een verhuurder van luxewagens uit Schilde. Het parket wil ook die verhuurder voor de rechtbank.

Het onderzoek naar de criminele organisatie rond de familie Y. begon in oktober 2017 en leidde in februari tot een reeks huiszoekingen en arrestaties. Het was in het kader van het onderzoek naar de familie Y. dat de speurders ook de visumfraude van Melikan Kucam op het spoor kwam. Het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid werd in eerste aanleg veroordeeld tot acht jaar gevangenis, in januari 2022 komt zijn zaak in beroep voor.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws