Maité Reybrouck combineert in haar zaak Pièce Unique de passies van haarzelf en haar vriend Didier Van Leemputten. 

Maité Reybrouck combineert in haar zaak Pièce Unique de passies van haarzelf en haar vriend Didier Van Leemputten. ©  Dirk Vertommen

Jonge onderneemster opent boetiek, galerie en bar in één: “Ik voel mij een beetje de Chanel van Mechelen”

Mechelen -

Pièce Unique. Dat is de naam van een nieuwe zaak die de West-Vlaamse Maité Reybrouck (27) heeft geopend in hartje Mechelen. In de zaak combineert ze de passies van haarzelf en haar vriend Didier Van Leemputten (37): een boetiek met een kleurrijke collectie die Maité zelf ontwerpt, kunst die hij maakt en in de wijnbar verwelkomt ze letterlijk klanten in haar woonkamer.

Sven Van Haezendonck

In het pand in de Désiré Boucherystraat was vroeger Pin’Art gevestigd, de wijnwinkel van Vincent Van Leemputten die tegenwoordig in Zemst huist. “Mijn vriend Didier is de broer van Vincent. Zo zijn we bij dit pand uitgekomen”, zegt Maité. Zelf is ze afkomstig van Damme, maar voor haar werk woonde en werkte ze al over de hele wereld.

Sommelier

Van opleiding is de jongste onderneemster eigenlijk sommelier. “Ik ben ooit gestart in het restaurant van Piet Huysentruyt in Frankrijk. Dat was mijn allereerste job toen ik afstudeerde.” Vandaar ging het naar de Verenigde Staten. “In Washington D.C. ging ik aan de slag in het Belgisch restaurant van Bart Vandaele, de echtgenoot van Amerika-correspondent Greet De Keyser. De mensen die er werkten, leerde ik iets bij over wijn”, vertelt Maité.

Voor de vervaardiging van haar kleding werkt de West-Vlaamse samen met een ambachtelijk atelier in Antwerpen. “Ik was een beetje klaar met de styling en ik miste diepgang en authenticiteit.” 

Voor de vervaardiging van haar kleding werkt de West-Vlaamse samen met een ambachtelijk atelier in Antwerpen. “Ik was een beetje klaar met de styling en ik miste diepgang en authenticiteit.” ©  Dirk Vertommen

Tot haar spijt keerde ze om gezondheidsredenen terug naar België. “Ik miste het reizen en het avontuur, maar mijn job als sommelier was ik een beetje beu. Ik ben dan stewardess geworden op langeafstandsvluchten. Op die manier reisde ik heel de wereld rond en kwam ik heel snel in contact met de nieuwste modetrends. Zo ben ik in de modewereld gerold.”

Artiestenwereld

De laatste grootstad waar ze woonde, was Amsterdam. “In Nederland heb ik achter de schermen een hele tijd voor de artiestenwereld gewerkt. Ik verzorgde hun styling en ik werkte er ook voor magazines”, vertelt Maité.

Sinds haar 22ste ontwerpt ze ook al haar eigen schoenencollectie, die ze laat fabriceren in Portugal. “Vroeger verkocht ik de schoenen online. Maar nu verkoop ik ze hier in mijn eigen winkel onder de naam Vestiaire Unique, samen met de kleding en accessoires die ik zelf ontwerp.”

Tot de collectie van Vestiaire Unique behoren ook schoenen en andere accessoires. 

Tot de collectie van Vestiaire Unique behoren ook schoenen en andere accessoires. ©  Dirk Vertommen

Voor de vervaardiging van haar kleding werkt de West-Vlaamse samen met een ambachtelijk atelier in Antwerpen. “Ik was een beetje klaar met de styling en ik miste diepgang en authenticiteit. Vincent vertelde ons dat zijn pand vrij was en hij stelde voor om een pop-up te beginnen”, legt Maité uit. Na veel praten, beslisten zij en Didier om al hun passies te bundelen in een permanente zaak.

Unieke stukken

Zie daar Pièce Unique. “Hij verkoopt hier zijn kunst, ik mijn mode en mijn wijnkennis. We gaan er vollen bak voor”, zegt Maité. “Van alles wat hier hangt, zijn er maar één of twee stuks te koop: ze zijn tijdloos, kleurrijk en ze accentueren mooi je silhouetten. Ik voel mij een beetje de Chanel van Mechelen. Ook de werken die Didier maakt, zijn uniek: schilderijen, grafisch werk en lichtsculpturen.”

Op de eerste verdieping verbouwde ze haar eigen woonkamer tot een bar. 

Op de eerste verdieping verbouwde ze haar eigen woonkamer tot een bar. ©  Dirk Vertommen

Naast mode en kunst is wijn een derde passie in het concept: in een bar op de eerste verdieping kan je die proeven. “Je komt hier letterlijk in onze living terecht, want wij wonen boven de zaak. Mensen zijn bij ons bijvoorbeeld welkom voor verse pistolets met huisgemaakt beleg, zelfbereide rijstpap met een gouden lepeltje, een kaas- of een vleesplankje en wijn natuurlijk. Op zondag serveren we brunch”, zegt Maité.

Pièce Unique in de Désiré Boucherystraat is woensdag, donderdag en zondag open van 10 tot 18u. Op vrijdag en zaterdag is de zaak open van 10 tot 23u30.

De living van Maité en Didier is ook een bar.  

De living van Maité en Didier is ook een bar.  ©  Dirk Vertommen

“Ik voel mij een beetje de Chanel van Mechelen”, zegt Maité. 

“Ik voel mij een beetje de Chanel van Mechelen”, zegt Maité. ©  Dirk Vertommen

Bij mooi weer staat er een opvallend kleurrijk en gezellig terras voor de zaak. 

Bij mooi weer staat er een opvallend kleurrijk en gezellig terras voor de zaak. ©  Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws