Imker Johan De Vleeshouwer (rechts) kreeg bij het oogsten van de honing hulp van Galapagos-medewerkers. © Galapagos

Galapagos helpt bijen mee overleven en oogst honing voor goede doelen

Mechelen -

Op het dak van het hoofdkantoor van biotechnologiebedrijf Galpagos in Mechelen-Noord staan twee bijenkasten. Bij het begin van de herfst oogsten medewerkers de honing samen met Johan De Vleeshouwer (38) van de Mechelse stadsimkerij Nectarist. De honing is bestemd voor goede doelen, maar het project gaat over meer dan de zoete lekkernij alleen.

Sven Van Haezendonck

De helft van de honing schenkt Galapagos aan De Lage Drempel, een Mechelse kansarmoedevereniging. De andere helft wordt verkocht ten voordele van de Warmste Week die dit jaar in de Dijlestad plaatsvindt. Het was een medewerker van het biotechnologiebedrijf die destijds het idee opperde om een bijenkolonie te verwelkomen.

“Het wordt steeds duidelijker hoe essentieel de rol is van bijen voor ons ecosysteem. Tegelijkertijd hebben de diertjes het steeds moeilijker om te overleven”, vertelt Jan Van Der Schueren, directeur van Galapagos in Mechelen.

“Bijensterfte tegengaan”

Ondertussen blijkt dat bijen het beter doen in stedelijke gebieden, omdat er meer variatie aanwezig is qua beplanting. Daardoor beschikken ze er over meer voedsel. “Met onze twee bijenkasten kunnen we dus helpen om de bijensterfte tegen te gaan. Zo hebben we al twee jaar bezige bijen als bovenbuur”, zegt Van Der Schueren.

De personeelsleden van het biotechbedrijf waren erg geboeid door het hele proces. © Galapagos

Galapagos ging daarvoor in 2019 een samenwerking aan met Nectarist. Zaakvoerder Johan De Vleeshouwer maakte van zijn hobby als imker zijn beroep. Hij houdt zelf bijen en plaatst en onderhoudt bijenkasten voor bedrijven en organisaties.

Een tiental medewerkers van Galapagos hielp hem onlangs om de honing uit hun bijenkasten te oogsten. Dat leverde tien kilogram honing op, goed voor 120 potten. De honingraten zijn opnieuw teruggeplaatst in de bijenkasten op het dak van het hoofdkantoor. Zo moeten de bijen niet vanaf nul herbeginnen.

“Het is voor ons een grote meerwaarde om de bijenpopulatie in stand te houden. Tegelijk maken we mensen warm voor bijen en hun noden. De medewerkers die meehielpen, zijn voortaan ambassadeurs van de bij”, vertelt Johan De Vleeshouwer.

De honingraten zitten vol met de zoete lekkernij. © Galapagos

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners