Saskia Vercammen en Tina De Wolf zijn geschrokken over wat klanten op Facebook over hen zeggen. 

Saskia Vercammen en Tina De Wolf zijn geschrokken over wat klanten op Facebook over hen zeggen. © Chris Van Rompaey

Lierse cafébazen krijgen de wind van voren van vaste klanten: “Niet welkom zonder coronapas? Dan zie je ons nooit meer!”

Lier -

Enkele cafébazen worden al verscheidene dagen via Facebook belaagd omdat ze vanaf 1 november geen klanten zonder coronapas zullen toelaten. “We zijn vaste klant, maar als we nu niet welkom zijn, dan zien ze ons nooit meer”, klinkt het.

Chris Van Rompaey

Vanaf maandag 1 november ben je, vanaf de leeftijd van 16 jaar, bij Koninklijk Besluit verplicht om je Covid Safe Ticket of coronapas te tonen bij elk horecabezoek. Ook met een coronacertificaat (beperkt in de tijd) en een herstelcertificaat mag je een café of restaurant binnen. Je zal gevraagd worden dit te tonen in combinatie met een identificatiebewijs, een identiteitskaart of rijbewijs bijvoorbeeld.

Hoge boetes

“We zullen de geldende wetgeving volgen, net zoals we dat de voorbije maanden steeds nauwgezet en correct gedaan hebben. Doen we dat niet, dan riskeren we hoge boetes”, zeggen Saskia Vercammen en Tina De Wolf van Stadsherberg d’Eyckenboom op de Grote Markt in Lier.

 

 © Facebook

“Die maatregelen zijn geen eigen verzinsels, maar worden ons door de overheid opgelegd. We zijn dan ook gechoqueerd door wat vaste klanten op Facebook allemaal posten. Sommigen beschuldigen ons van medische discriminatie en schrijven dat ze hier nooit nog een voet zullen binnenzetten. Ze vergelijken het controleren van de coronapas met Gestapopraktijken en noemen ons overheidsfacisten.”

 

 © Facebook

Terras

“Wij houden van al onze klanten of ze nu gevaccineerd zijn of niet. Wie geen coronapas heeft of die niet wil tonen, kan nog altijd op ons terras plaatsnemen. Mensen die nu zeggen weg te zullen blijven, hielden zich trouwens eerder wel aan de wettelijke afspraken, zoals handen ontsmetten bij het betreden van het terras en mondmasker dragen als je opstaat.”

“Ik vermoed dat de meeste klanten hun coronapas of ander bewijs spontaan zullen tonen. De voorbije dagen hebben we zelfs al meerdere klanten geholpen met het aanvragen van een coronacertificaat. Een collega-cafébaas print ze zelfs in haar café af voor de klanten. De reacties op Facebook van sommige klanten doen ons dan ook pijn. We zijn er echt van aangedaan”, zeggen Saskia Vercammen en Tina De Wolf.

Er zijn ook klanten die verwachten dat Stadsherberg d’Eyckenboom wél op de coronapas controleert. “Een groepje trouwe klanten liet ons vrijdag weten dat ze tijdelijk zou wegblijven als we géén controles zouden doen”, merkt Vercammen nog op.

Zondebok

Ook Chez Lucien, de bar tabac van Johan Uyter Hoeven in de Kartuizersvest in Lier moet er op Facebook aan geloven. “Ik heb berichtjes gelezen van enkele mensen die posten dat ze hier niet meer mogen komen. Jammer dat ze zo reageren natuurlijk, maar wat kan ik eraan doen. Sommigen zeggen dat alle horecazaken uit protest de deuren moeten sluiten, maar zo’n oproep is niet realistisch. Trouwens, dan hebben we helemaal geen inkomsten meer. Jammer dat we als zondebok aangewezen worden, en dan nog door vaste klanten.”

 

 © Facebook

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Nu in het nieuws