De grootste Albert Heijn in Vlaanderen is een van de blikvangers in Malinas. 

De grootste Albert Heijn in Vlaanderen is een van de blikvangers in Malinas. © AH

Opening Malinas lokt zoveel volk dat politie toegangsweg moet afsluiten: “Iederéén wil nu komen kijken”

Mechelen -

Het openingsweekend van Malinas heeft veel bezoekers gelokt. Zo veel zelfs dat er zaterdag even file stond tot op de N16 en de politie de toegangsweg naar het nieuwe winkelpark moest afsluiten. Het succes was boven de verwachtingen.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK: Opening Malinas zorgt voor volle parking en file van winkelkarretjes

Eigenaar Mitiska hield er rekening mee dat het openingsweekend veel volk zou lokken. “Moest dat niet zo zijn geweest, zouden we ons zorgen moeten maken”, zegt Jan Du Bois, directeur investeringen bij Mitiska Reim.

Maar dat alle wegen naar het winkelpark zaterdagnamiddag rood kleurden, had Mitiska ook niet verwacht. De parking met negenhonderd parkeerplaatsen liep compleet vol, en dat liet zich voelen tot op de N16. Het was er letterlijk rijtje schuiven.

Omdat de doorstroming van het verkeer in het gedrang kwam, ondernam de politie omstreeks 14.30u actie. “Onze mensen hebben contact opgenomen met de beheerder van het winkelpark”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie Mechelen-Willebroek. Agenten sloten de Nora Tilleylaan op het kruispunt met de N16 af. Na een uurtje konden ze de parallelweg met de R6 naar Malinas opnieuw vrijgeven.

In het winkelpark verwachten ze dat de situatie na het tweede openingsweekend zal stabiliseren. “Nu wil iedereen natuurlijk eens een kijkje komen nemen”, zegt Du Bois.

Hogere omzet

Bij de Kempense familiebedrijven die investeerden in de grootste Albert Heijn van Vlaanderen zijn ze tevreden. “We hadden de opening van de eerste Albert Heijn XL hoog ingeschat”, reageert Jan Peeters, CEO van Peeters-Govers.

De opening van de eerste Albert Heijn XL scoorde boven de verwachtingen. 

De opening van de eerste Albert Heijn XL scoorde boven de verwachtingen. ©  Dirk Vertommen

Toch scoorde de nieuwe supermarkt dan nog boven de verwachtingen. “Er kwamen meer mensen langs dan we vooraf hadden begroot. Ze hebben vooral meer gekocht dan we vooraf hadden ingeschat, waardoor we per klant een hogere omzet noteerden”, legt Jan Peeters uit.

Ook zondag en maandag trok Malinas veel bezoekers.

Ruimte genoeg

De parking stond aardig vol en zaterdag zelfs nokvol. Toch liet zich dat volgens Mitiska niet voelen in het winkelpark zelf. “In de negentien winkels en de horecazaak Maneblusser City is er genoeg ruimte om veel bezoekers op te vangen”, vertelt Jan Du Bois.

Malinas is 27.500 vierkante meter groot. Daarmee overtreft het complex de oppervlakte van de Nekkerhal, die bijna tienduizend vierkante meter kleiner is.

Het winkelpark moedigt bezoekers uit het Mechelse aan om met de fiets te komen. Er zijn vierhonderd overdekte fietsenstallingen. Via een brug is Malinas met de fiets makkelijk te bereiken vanaf de Vrouwvlietroute en via een tunnel vanaf het jaagpad langs de Dijle. Wie met de bus komt, neemt lijn 6 of 9. De bussen van De Lijn stoppen aan de nieuwe bushalte Kantvelden op de N16

Malinas, enkele weken voor de opening. 

Malinas, enkele weken voor de opening. ©  Joris Herregods

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws