Op 6 maart 2019 brandden in Hoboken en bij Park Spoor Noord drie voertuigen uit. De aanslagen werden gelinkt aan het drugsmilieu en de naam ‘Bouchiar’ werd daarmee in verband gebracht. 

Op 6 maart 2019 brandden in Hoboken en bij Park Spoor Noord drie voertuigen uit. De aanslagen werden gelinkt aan het drugsmilieu en de naam ‘Bouchiar’ werd daarmee in verband gebracht. ©  rr

350 kilo cocaïne in container: ‘Bouchiar’ veroordeeld tot drie jaar cel en boete van 9.600 euro

Antwerpen -

De rechtbank van Antwerpen heeft Youssef E.Y, alias ‘Bouchiar’, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 9.600 euro. De voormalige overvaller heeft in 2018 geprobeerd om de hand te leggen op een partij van 350 kilo cocaïne, die was achtergebleven in een container. Hij zou bij een wegversperring ook tegen hoge snelheid zijn ingereden op de politie. Zijn jongere broer Ali E.Y. wordt veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel, en een boete van 2.000 euro.

vdaa

De feiten dateren van december 2018. Een verdachte container werd afgeleverd bij een bedrijf aan de Westkaai in Merksem. De politie merkte op dat twee personen een opvallende interesse hadden in de container. Yousef (37) E.Y., alias Bouchiar, en zijn jongere broer Ali. Op camerabeelden is te zien hoe Ali uit een Mercedes stapt om foto’s te maken van de betreffende container, in opdracht van zijn oudere broer. In de container waar de broers interesse in hadden, bleek sportzakken met in totaal 350 kilo cocaïne te zitten.

Toen de politie de broers probeerden te onderscheppen, zette de jongste Ali het op een lopen. Zijn oudere broer vluchtte met zijn wagen, en reed volgens de politie tegen hoge snelheid in op een wegversperring. Om die reden vervolgde het parket hem niet alleen voor de poging om de verdovende middelen in zijn bezit te krijgen, maar ook wegens gewapende weerspannigheid. Bouchiar kon vluchtten, maar gaf zichzelf een maand later aan bij de politie. Zijn jongere broer werd onder voorwaarden vrijgelaten.

Onwetende broer

“Ali is door zijn broer meegetrokken in een verhaal waar hij niks mee te maken had. Hij was met zijn broer op weg naar hun vader, toen ze even langs de kaai gereden zijn. Zijn broer vroeg hem om een foto te maken van de container, maar Ali wist totaal waar zijn broer precies mee bezig was”, aldus zijn raadsman Sam Vlaminck.

‘Bouchiar’ bevestigde dat hij zijn onwetende broer had misbruikt, maar hij ontkende dat hij iets met de lading cocaïne te maken. Volgens Bouchiar wilde hij de container, de geladen zijn geweest met elektronica, stelen. “Hij is een dief, geen drugsman. Hij had een tip gekregen dat er in de container waardevolle elektronica zou zitten”, pleitte zijn raadsman Frank Scheerlinck. “Met de cocaïne die in de container werd aangetroffen, had hij niks te maken. Dat Bouchiar gebruik maakte van een Blackberry PGP, een communicatiemiddel dat tot de standaard uitrusting van drugscriminelen behoort was volgens Scheerlinck geen bewijs dat zijn cliënt zich met drugszaken bezighield.”

Uitgebrande wagen

De naam van Bouchiar viel op 6 maart 2019 toen er in de Emiel Vanderveldenstraat in Hoboken een Renault Clio uitbrandde, die door een van de broers van Bouchiar werd gehuurd. Die aanslag werd door de politie gelinkt aan conflicten binnen het drugsmilieu. Diezelfde nacht gingen er in de buurt van Park Spoor Noord nog twee andere voertuigen van criminelen in vlammen op.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws