Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. © DBA

Jeugdbewegingen roepen op activiteiten te laten doorgaan: “Niet strenger dan nodig voor kinderen en jongeren, alsjeblieft”

Met de herfstvakantie voor de deur staan veel jeugdbewegingen klaar om op meerdaagse uitstap te vertrekken. Door het hoge aantal besmettingen onder -12-jarigen dreigen geplande weekends in het water te vallen. Tegelijk roepen Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chiro Vlaanderen lokale besturen op niet strenger dan nodig te zijn voor kinderen en jongeren.

Karin Vanheusden

Scoutsgroep 7de Sint-Aleydis Deurne vertrekt vrijdag op weekend met bijna alle takken, goed voor ongeveer 180 kinderen. Of dat is toch de bedoeling. “Bij de Welpen, de 8- tot 10-jarigen, en bij de Pioniers, de 10- tot 12-jarigen, zijn heel wat leden besmet door een uitbraak op school. Bij de Pioniers gaat het om ongeveer vijftien van de 35 leden. We bekijken nu of het nog financieel haalbaar is om het weekend te laten doorgaan. Bij de leidingsploeg is er op enkelen na geen uitval, dus dat zit goed. We vragen de ouders wel hun kinderen thuis te houden als ze symptomen vertonen.”

Scouts en Gidsen Vlaanderen: “Pedagogische noodzaak”

Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen 

Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen ©  Mia Uydens

Hoeveel groepen hun uitstap annuleren, is niet helemaal duidelijk. “Daar heb ik geen zicht op, maar het valt wel te verwachten dat er besmettingen zijn”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “De groepen volgen zelf op welke activiteiten, met of zonder overnachting, mogelijk blijven. Rekening houdend met de maatregelen willen we er alles aan doen om het aanbod te blijven voorzien. Dit is voor de kinderen en jongeren een pedagogische noodzaak. We spreken de inschatting van burgemeesters die op basis van de plaatselijke situatie alle jeugdactiviteiten hebben opgeschort niet tegen, maar we roepen lokale besturen wel op niet krampachtig strenger dan nodig te zijn voor kinderen en jongeren.”

Chiro Vlaanderen en ook KSA Vlaanderen: “Niet in kramp schieten”

Chiro Vlaanderen en ook KSA Vlaanderen volgen dat standpunt. “De meeste activiteiten vinden buiten en dus in alle veiligheid plaats”, zegt Niels De Ceulaer van Chiro Vlaanderen. “Laat lokale besturen dus niet in een kramp schieten als daar geen reden voor is.” Benjamin Verhegge van KSA Vlaanderen benadrukt het psycho-sociale belang van het jeugdwerk. “Dat geldt voor alle kinderen en jongeren, maar zeker voor de meest kwetsbare. De -12-jarigen worden de motor van de besmettingen genoemd, maar als ze niet gevaccineerd zijn, is dat de logica zelve. Deze doelgroep mag niet opnieuw geviseerd worden. Laten we dus heel bedachtzaam en kritisch omgaan met de nieuwe maatregelen.”

Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) roept op de vrije tijd voor kinderen en jongeren zo veel mogelijk te ontzien en voor hen geen extra beperkingen op te leggen.Ontvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws