Annemie Turtelboom haalde Eddy Baelemans binnen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Het beloofde schepenambt voor hem zat er echter niet in.  

Annemie Turtelboom haalde Eddy Baelemans binnen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Het beloofde schepenambt voor hem zat er echter niet in.  © BELGA

Open Vld liet al eerder tweede schepenambt varen

Antwerpen -

Enkele nationale Open Vld-kopstukken verwachten dat hun Antwerpse afdeling zich wel eens tevreden moet stellen met één in plaats van twee schepenen. Dit is niet wat was afgesproken in het bestuursakkoord. Het is niet de eerste maal dat de Open Vld binnen de Antwerpse coalitie moet inbinden. Zo greep Eddy Baelemans (Open Vld) in 2015 naast het schepenambt.

Sacha Van Wiele

Het is nog allemaal onduidelijk waar de politieke toekomst van Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) in Antwerpen gaat liggen. Zal hij voor de liberalen de tweede schepen worden naast Erica Caluwaerts of blijft hij onaanvaardbaar voor N-VA? De Antwerpse Open Vld-afdeling vindt dat de gemaakte afspraken moeten worden nageleefd, maar bij de nationale top is de twijfel toegeslagen. Daar verwachten ze dat de Open Vld zich tevreden zal moeten stellen met één schepen.

Het zou niet de eerste maal zijn dat de Antwerpse Open Vld niet krijgt wat is afgesproken aan het begin van de bestuursperiode. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 sluiten N-VA, CD&V en Open Vld een bestuursakkoord af. De liberalen beginnen met één schepen, Claude Marinower, maar zouden op 1 januari 2016 een tweede schepen krijgen. Dit zou dan ten koste gaan van N-VA-schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde.

Deze afspraak komt op de helling te staan met de federale en Vlaamse verkiezingen. Het is de aanleiding van een politieke koehandel die tot in Antwerpen na zindert. Toenmalig premier Charles Michel is bereid om federaal een ‘Zweedse coalitie’ te vormen. Een coalitie waarin dus ook N-VA, CD&V en Open Vld zitten. Hij stelt wel als voorwaarde dat deze partijen ook de meerderheid zouden vormen op Vlaams niveau. Hoewel N-VA en CD&V op Vlaams niveau al klaar zijn met hun bestuursakkoord mogen de liberalen toch nog aanschuiven.

Angel

Open Vld-fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad Annemie Turtelboom wordt in die Vlaamse regering minister. Een mandaat dat niet te combineren valt met het schepenambt. Om dus een tweede schepen te kunnen leveren, moet ze ontslag nemen uit de raad om plaats te maken voor voormalig korpschef Eddy Baelemans (Open Vld). Die is eerste opvolger. Alleen blijft Turtelboom zitten in de gemeenteraad. In het Vlaams akkoord zit nog een angel. De Antwerpse liberalen moeten voor de deelname aan de Vlaamse regering hun tweede schepen in Antwerpen laten vallen.

LEES OOK: Annemie Turtelboom blijft ook na dit jaar in gemeenteraad Antwerpen

Van de Velde heeft ondertussen zijn strepen op Stadsontwikkeling verdiend en zowel hij als zijn partij wensen dit schepenambt verder te zetten. Baelemans is uiteindelijke de laatste die verneemt dat hij geen schepen wordt.

“Dat was een zware streep door de rekening”, zei Baelemans in Gazet van Antwerpen in 2016. “Er waren nochtans duidelijke afspraken gemaakt met Turtelboom. Tijdens de regeringsonderhandelingen in 2014 bleek echter dat Vlaamse en federale belangen sommigen nauwer aan het hart lagen dan Antwerpen.”

Baelemans keert na 4,5 jaar in de politiek terug naar het Antwerpse politiekorps.

LEES OOK: Eddy Baelemans keert terug naar Antwerps politiekorps: “Teleurgesteld in politiek”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws