De hoogtewerker van brandweerpost Lier tijdens een interventie. 

De hoogtewerker van brandweerpost Lier tijdens een interventie. © rr

Lier zit zonder hoogwerker: “Brandweerzone Rivierenland behandelt onze inwoners als tweederangsburgers”

Lier -

Brandweerpost Lier zit sinds februari zonder hoogwerker. “Het is verontrustend dat een stad met 36.000 inwoners geen eigen ladderwagen kan inzetten en afhangt van een naburige brandweerpost met aanrijtijden van 15 tot 20 minuten”, stelt raadslid Walter Marien (Vlaams Belang).

Chris Van Rompaey

Volgens burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) is er geen reden tot paniek. “De stad nam de hoogwerker waarover het gaat in 2000 in dienst. Bij het ontstaan van de Brandweerzone Rivierenland in 2015 droegen we het voertuig over aan de zone. De hoogwerker vertoonde de voorbije jaren ernstige technische en mechanische gebreken. Na een grondige inspectie bleek dat een grondige make-over zowat 110.000 euro zou kosten.”

Uit Nederland

“Dat was economisch niet verantwoord en dus staat een nieuw voertuig budgettair gepland in 2025. In afwachting daarvan heeft de zoneraad in mei beslist een tweedehands hoogwerker uit Nederland aan te kopen. Het noodzakelijke papierwerk heeft tijd gevraagd. Het moeilijk verkrijgen van wisselstukken en materiaal op dit moment, heeft ons ook parten gespeeld. Ik verwacht dat we dit voertuig eerstdaags kunnen inzetten.”

“In tussentijd wordt de dienstverlening voor de regio Lier voor interventies met dit type voertuig verzorgd vanuit het netwerkmodel. Op basis van het adres van de interventie komt het snelst beschikbare voertuig ter plaatse. Dat kan zowel uit Duffel, Berlaar als vanuit Nijlen zijn. De aanrijtijden vanuit die posten zijn nog steeds binnen de zonaal bepaalde afspraken”, benadrukt burgemeester Boogaerts.

Burgemeester Frank Boogaerts.

Burgemeester Frank Boogaerts. © Chris Van Rompaey

Raadslid Marien heeft daar toch bedenkingen bij en verwees naar de recente branden in de Maasfortbaan en op de Berlaarsesteenweg. “Een Lierse ladderwagen was daar in elk geval sneller ter plaatse geweest dan de ingezette wagen van brandweerpost Nijlen. De stad betaalt elk jaar 1,82 miljoen euro voor de hulpverlening en toch worden onze inwoners al acht maanden als tweederangsburgers behandeld.”

Vrijwilligers

Tijdens zijn interpellatie op de gemeenteraadszitting kaartte Walter Marien ook de beperkte instroom van brandweervrijwilligers aan. “Met ons beleidsplan heeft Brandweerzone Rivierenland er expliciet voor gekozen om versterkt in te zetten op de werving van vrijwilligers. Jaarlijks organiseert de zone twee wervingscampagnes voor vrijwilligers, waarbij wij telkens ook rekening houden met de beschikbare plekken in de brandweerscholen”, antwoordde Boogaerts.

De burgemeester voegde er nog aan toe dat er in de brandweerpost Lier steeds voldoende brandweerlieden aanwezig zijn om bij een oproep te kunnen uitrukken. De hoogwerker moet binnen de 18 minuten ter plaatse zijn, andere voertuigen binnen de 13 minuten.

Walter Marien (midden).

Walter Marien (midden). © rr

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws