© BELGA

Vastgoedmakelaar die compromissen vervalste met fictieve namen veroordeeld tot één jaar cel met uitstel

Mol, Turnhout -

De rechtbank heeft een Turnhoutse ex-vastgoedmakelaar die voor een kantoor uit Mol werkte veroordeeld tot een celstraf van een jaar met uitstel. De man vond altijd heel snel ‘kopers’, maar bleek compromissen te vervalsen met fictieve namen. Hij moet ook zo’n 7.500 euro schadevergoeding betalen aan de burgerlijke partijen.

Britt Peeters

B.V.R. uit Turnhout werkte tot 2016 bij een vastgoedkantoor uit Mol als makelaar. Net voor zijn ontslag kwamen er verschillende klachten binnen bij het gerecht en het kantoor van oplichting. De man zocht destijds vooral voor mensen die hun huis wilden verkopen nieuwe bewoners. Hij vervalste systematisch de aankoopbeloftes of compromissen. Een koppel uit Vosselaar kreeg een al ondertekende compromis in handen voor de verkoop van hun huis. “Maar ‘de koper’ bleek gewoon een kennis van de beklaagde te zijn”, zei meester Peeters, de advocaat van een van de slachtoffers.

Bij een ander slachtoffer had de beklaagde een compromis gemaakt met namen van kopers die niet bestonden. Ook de naam van de notaris was vals. Er was zelfs een dossier waarbij de makelaar de naam van zijn moeder en stiefvader had gebruikt als kopers. De man legde bekentenissen af, maar bleef erbij dat hij nooit de intentie had om mensen te misleiden. Hij zei dat hij zich onder druk gezet voelde door het kantoor.

Geldgewin

“Het kantoor heeft uiteindelijk ongeveer twintig samenwerkingen moeten beëindigen. Ze hebben zowel financiële schade als imagoschade geleden”, zei de advocaat van het vastgoedkantoor. “Het kan niet anders dat geldgewin het, al dan niet onrechtstreekse, doel was”, vond ook de openbare aanklager.

De rechtbank veroordeelde V.R. tot een celstraf van twaalf maanden voor valsheid in geschrifte. De man krijgt vijf jaar uitstel. Aan de burgerlijke partijen moet hij zo’n 7.500 euro schadevergoeding betalen.

LEES OOK: Vastgoedmakelaar vervalst compromissen met fictieve namen van kopers: “Hij wilde snel ‘kopers’ vinden om op een goed blaadje te staan

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Turnhout in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws