De grootschalige zoekactie aan het Albertkanaal in Geel-Stelen. Twee maanden later werd de bromfiets gevonden waarmee de verdachten vluchtten. 

De grootschalige zoekactie aan het Albertkanaal in Geel-Stelen. Twee maanden later werd de bromfiets gevonden waarmee de verdachten vluchtten. © ho

Twintiger riskeert vijf jaar cel voor mislukte home invasion: “Hij werd zélf bedreigd”

Geel -

Het parket wil een 29-jarige man uit Wallonië vijf jaar naar de cel sturen voor een home invasion. De man zou samen met een andere verdachte hebben geprobeerd om een woning in Geel binnen te geraken, en toonde daarbij een wapen. De bewoners raakten ook gewond. “Hij handelde uit overmacht”, zei zijn advocaat.

Britt Peeters

Eind april dit jaar deed de politie een grote zoekactie nabij het Albertkanaal in Geel-Stelen na een melding van een home invasion. Een verdachte probeerde eerder die dag het huis van twee bewoners in Geel binnen te dringen. Hij droeg een sporttas en een helm. “De bewoners, een koppel, deden de deur open, maar vertrouwden het niet en wilden de voordeur sluiten. De verdachte probeerde binnen te dringen en toonde zijn wapen. Hij sloeg daarmee ook op het voor- en achterhoofd van de man. De vrouw verweerde zich door te slaan en te stampen. Ook zij kreeg het wapen op haar voorhoofd gericht”, zei procureur Catherine Dederen.

De verdachte vluchtte uiteindelijk naar de oprit, waar een handlanger met een bromfiets stond te wachten. In de omgeving van het Albertkanaal, waar later de zoekactie plaatsvond, kon J.P. (29) gevat worden. Vissers hadden de politie opgeroepen, omdat J.P. en een andere man zich verdacht gedroegen. De andere man was nergens meer te bespeuren.

“J.P. beweerde eerst nog dat hij aan het joggen was, maar daar was hij totaal niet op gekleed”, zei de openbare aanklager. De bromfiets werd twee maanden later in het kanaal aangetroffen.

© ho

DNA

J.P. verklaarde dat hij enkele maanden eerder in Wallonië betrokken raakte bij een aanrijding, en dat had geleid tot een incident. Later werd hij door dezelfde mensen bedreigd. “Hij moest een brommer kopen en ermee naar Geel rijden. Als hij dat niet deed, zouden die mannen zijn familie iets aandoen”, zei de advocaat van J.P.

Procureur Dederen vond dat een ongeloofwaardige verklaring. “Hij kan die bedreigers niet identificeren. Bovendien werd er op zijn kledij bloed van het slachtoffer aangetroffen.” Ze vorderde een celstraf van vijf jaar.

De raadsman van P. benadrukte dat zijn cliënt niet de man was die gewelddadig was, maar degene die aan de bromfiets stond te wachten. “Hij handelde uit overmacht”, klonk het. Vonnis op 10 november.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Geel in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws