Psychiater Livia De Picker. 

Psychiater Livia De Picker. © rr

Psychiatrisch Ziekenhuis roept op tot gelijke toegang tot vaccinaties

Duffel -

Het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) Duffel ondersteunt de internationale oproep voor gelijke toegang tot vaccinaties voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Chris Van Rompaey

De International Equally Well Alliance richt zich met deze internationale oproep op de ongelijkheden in gezondheidsstelsels over de hele wereld. Deze ongelijkheid zorgt ervoor dat mensen met een psychische aandoening twee keer zoveel kans hebben om in het ziekenhuis te worden opgenomen, langetermijneffecten te ervaren of te overlijden aan Covid-19. Bovendien hebben ze vier keer meer kans andere vermijdbare ziekten zoals influenza of tuberculose op te lopen en hieraan te overlijden.

“Dit voorjaar hebben wij met collega’s uit heel Europa campagne gevoerd om patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen voorrang te geven bij de vaccinatie tegen Covid-19. Nu de overheid over een derde prik voor de meest kwetsbare patiënten spreekt, is het van cruciaal belang om dit opnieuw onder de aandacht te brengen, want helaas zien we dat deze patiënten vaak nog met allerlei belemmeringen geconfronteerd worden waardoor zij uiteindelijk minder beschermd zijn”, zegt dokter Livia De Picker, psychiater UPC Duffel.

“In tegenstelling tot wat men vaak gelooft, is de vaccinatiebereidheid bij mensen met een psychische aandoening hetzelfde als bij de rest van de bevolking. Met de juiste informatie, meer aandacht en minder stigma, kunnen we levens redden.” (cvr)

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Duffel in als startgemeente.

Nu in het nieuws