ASSISEN. Is gruwelijk executie-filmpje met Hicham Chaib wel echt? Experten zijn zeker: “Dit is niét in scène gezet”

Het filmpje waarin beschuldigde Hicham Chaib (40) een gevangene doodschiet, werd frame per frame bestudeerd door een expert in de analyse van videobeelden en door een ballistisch deskundige. Hun conclusie? “De executie is echt en werd niet in scène gezet”, getuigden zij voor het hof van assisen, waar een versteklatende Chaib beschuldigd wordt van terroristische moord.

Bron: Belga

Assisen AntwerpenBeschuldigde: Hicham Chaib (39)
Beschuldiging: terroristische moord, deelname aan terroristische organisatie
Slachtoffer: onbekend
Datum: maart 2016

De assisenjury kreeg de negen minuten durende video dinsdag te zien. Het filmpje verscheen op 27 maart 2016 op het internet, vijf dagen na de bloedige terreur in Zaventem en Brussel. Er worden nieuwsbeelden van de aanslagen getoond, afgewisseld met promobeelden van Islamitische Staat en straatinterviews in een stad in Syrië, vermoedelijk Raqqa. Ook Hicham Chaib verschijnt in beeld, terwijl hij een monoloog afsteekt en nog meer dreigende taal aan de Belgische bevolking uit.

 

Op het einde van de video staat Chaib gekleed in legerkledij in een donkere ruimte, met een pistool in zijn handen. Voor hem zit een gevangene in een oranje pak geknield op de grond. Het slachtoffer wordt eerst in het achterhoofd geschoten. Wanneer hij voorover valt, krijgt hij nog een tweede schot in de rug.

Was die executie echt of in scène gezet? Over die vraag moesten de twee deskundigen zich buigen. “Wat mij betreft, is het echt. Als je het moment waarop het eerste schot gelost wordt frame per frame bekijkt, dan zie je een vervorming van het achterhoofd”, getuigde de expert in de analyse van videobeelden.

“Die vervorming wordt veroorzaakt door de schokgolf van het inslaan van de kogel in de schedel. Als het slachtoffer vervolgens voorover valt, zie je ook twee rode vlekken op zijn rug, die overeenkomen met het zogenaamde ‘backspatterpatroon’, van het bloed dat uit de ingangswonde komt. Er loopt ook bloed uit zijn neus en mond”, vulde de ballistisch deskundige aan.

Op de beelden is voorts ook te zien hoe kruitgassen de loop van het pistool verlaten. Het wapen werd geïdentificeerd als een Glock kaliber 9 mm, model 17 of 19. Hetzelfde wapen dat ook door de Belgische politie gebruikt wordt. “Een schot met een dergelijk wapen, kan het hoofd doorboren. Maar op de beelden is geen uitgangswonde te zien. Er is wel een weefsel- of botfragment in de baan van het projectiel te zien en opvliegend stof wanneer het inslaat op de grond. Bij het tweede schot kunnen we niet precies zien waar de kogel de rug ingaat, maar we zien wel een vervorming van zijn kledij”, zei de ballistisch expert.

Het zijn al die details - de vervorming van het hoofd, de bloedvlekken op de rug, het bloed uit neus en mond, de kruitgassen uit de loop, etc - dat de deskundigen deed besluiten dat de executievideo niet in scène werd gezet, maar echt is.

Eerder kwam ook een speurder van FGP Antwerpen toelichting geven over de leidinggevende rol die Hicham Chaib gespeeld had bij de terroristische organisatie Sharia4Belgium en waarvoor hij bij verstek tot vijftien jaar cel werd veroordeeld. Een islamoloog, die de anti-terreureenheid van de federale politie adviseert, schetste vervolgens de geschiedenis van terreurorganisatie Islamitische Staat, de ideologie die ze aanhangig is en hoe van daaruit gehandeld werd.

De beschuldigde had zich bij IS aangesloten en zou volgens een getuige die hem daar gekend had hoofd van de zedenpolitie zijn geweest. Die controleerde of iedereen zich wel aan de voorschriften hield op het vlak van kledij, gebed, etc. De zedenpolitie was gewapend en mocht ook geweld gebruiken.

Woensdag komen de ouders, een broer en zus van de beschuldigde, zijn ex-vriendin en een kennis uit Syrië getuigen. Daarna zal de federale magistraat zijn rekwisitoor over de schuldvragen houden.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws