OVERZICHT. Dit heeft het Overlegcomité beslist: coronapas in horeca en fitness, weer mondmasker in winkels

Het gebruik van Covid Safe Ticket (CST) zal straks verplicht zijn in horeca en fitnesscentra. Dat is dinsdag op het Overlegcomité beslist. Ook het dragen van een mondmasker zal weer verplicht worden bij het winkelen. Een overzicht van alle nieuwe maatregelen.

Eline VandeGehuchte, Hannes Heynderickx

De opflakkerende coronapandemie opnieuw de kop indrukken, dat was de bedoeling van het vervroegd samengekomen Overlegcomité dinsdagnamiddag. Omstreeks 16.30u ging dat op digitale wijze van start. Een persconferentie door premier Alexander De Croo (Open Vld) volgt om 18.30u, maar een aantal beslissingen raakten al bekend.

CORONAPAS IN HORECA

Het Overlegcomité heeft zich gebogen over de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) in Vlaanderen. Net zoals in het Brussels Gewest (en vanaf maandag ook in Wallonië) zal het gebruik van een coronapas straks verplicht zijn in horeca en fitnesscentra vanaf 1 november. Dat betekent dat je er alleen nog binnen mag als je volledig gevaccineerd bent, recent een besmetting hebt doorgemaakt of negatief getest bent. Voor het personeel van horeca en fitnesscentra gaat de regel in vanaf vrijdag 29 oktober.

De coronapas zal ook breder ingezet worden voor evenementen. Tot nog toe was het gebruik ervan verplicht bij binnenactiviteiten vanaf 500 personen, dat wordt nu teruggeschroefd naar 200 personen. Bij buitenactiviteiten gaat het om 400 personen.

Elke organisator van een evenement, hoe groot van omvang ook, krijgt de mogelijkheid om een coronapas in te voeren, zo bevestigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op de persconferentie.

Wie in Vlaanderen op café wil, zal straks een coronapas moeten voorleggen. 

Wie in Vlaanderen op café wil, zal straks een coronapas moeten voorleggen. ©  BELGA

OPNIEUW MONDMASKERS

Nog geen maand geleden mochten de mondmaskers af, een verademing voor velen. Nu blijkt het een verademing van korte duur te zijn. Op het Overlegcomité werd namelijk beslist dat de mondmaskers opnieuw op moeten bij het winkelen. Dat wil zeggen: in alle supermarkten, kledingzaken, winkelcentra en dergelijke zullen personeel en klanten opnieuw een mondmasker moeten dragen.

Ook op andere plaatsen wordt de mondmaskerplicht (opnieuw) ingevoerd: zorginstellingen, publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen en gerechtsgebouwen, inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve of recreatieve activiteiten. Dat laatste betekent dat men opnieuw mondmaskers moet dragen in cinema’s, musea en pretparken. Hetzelfde geldt voor bibliotheken en bij erediensten.

De mondmaskerplicht vervalt waar het CST gebruikt wordt.

TELEWERK AANBEVOLEN

Sinds 1 september was het in Vlaanderen niet langer aanbevolen om thuis te werken, net als in Wallonië. In Brussel was dat wel nog het geval. Het Overlegcomité heeft nu beslist dat het opnieuw sterk wordt aanbevolen om de laptop thuis open te slaan. “Tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening”, klinkt het. Een verplichting is het dus niet.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws